Okuduğunuz haber
ÜPV XIX. GENEL KURULU YAPILDI: “ÇALIŞMALARIMIZA AYNI HEYECANLA DEVAM EDECEĞİZ”
Anasayfa   /    STK HABER    /    ÜPV XIX. GENEL KURULU YAPILDI: “ÇALIŞMALARIMIZA AYNI HEYECANLA DEVAM EDECEĞİZ”

ÜPV XIX. GENEL KURULU YAPILDI: “ÇALIŞMALARIMIZA AYNI HEYECANLA DEVAM EDECEĞİZ”

Ülke Politikaları Vakfı XIX. Olağan Mütevelli Heyeti Toplantısı, 8 Haziran Cumartesi günü İstanbul Cevahir Kongre Merkezinde, birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütü yöneticisinin katılımıyla gerçekleştirildi.

STK HABER      14 Haziran 2024 - 15:00     0

ÜPV XIX. GENEL KURULU YAPILDI: “ÇALIŞMALARIMIZA AYNI HEYECANLA DEVAM EDECEĞİZ”

Ülke Politikaları Vakfı’nın XIX. olağan genel kurul toplantısı; Eski Başbakan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı ve SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Denizli Gelecek Partisi Milletvekili Sema Silkin, Gelecek Partisi İstanbul İl Başkanı Ali Rıza Abdik, DP İzmir Milletvekili Salih Uzun, önceki dönem CHP milletvekilleri Süleyman Çelebi, Ayşe Danişoğlu, Bilhun Tamaylıgil, Kadir Gökmen Öğüt, Namık Havutçu, İBB 1. Başkanvekili Nuri Aslan, İBB 2. Başkanvekili Gökhan Gümüşdağ,  CHP Şişli İlçe Başkanı Tamer Özcanlı ve çok sayıda partilinin katılımı ile gerçekleşti.

Kongre’nin Divan Heyetini, önceki dönem CHP Milletvekili Süleyman Çelebi başkan, Burhan Özdemir ile Gözde Dizdar üye olarak yönetti.

Ülke Politikaları Vakfı Başkanı Doğan Subaşı yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi, “konuşmamıza başlamadan önce, ebediyete intikal etmiş, onursal başkanımız Murtaza Çelikel’i, kurucu üyelerimizi ve mütevelli heyeti üyelerimizi saygı ve minnetle anıyorum.

Türkiye’nin Sosyal Ve Ekonomik Potansiyeli

Türkiye’nin sosyal ve ekonomik potansiyellerini harekete geçirmek amacıyla 2001 yılında, önceki dönem Maliye Bakanlarımızdan Sn. Zekeriya Temizel’in başkanlığında kurulan vakfımızın, üç yıl önce 25 Haziran 2021 tarihinde yapılan 18.Olağan Toplantısında Mütevelli Heyetimizin takdirleri ile Yönetim Kurulu olarak seçilmiştik.

Bu onurlu göreve bizleri layık gören Mütevelli Heyeti Üyelerimize bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. O günkü konuşmamda, görev süremiz içerisinde “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılını kutlayacağımızı ve Yönetim Kurulu olarak amacımızın, Türkiye Cumhuriyeti’nin İkinci Yüzyıl’da daha demokratik, daha sosyal, liyakate dayanan, toplumsal barış ve huzuru sağlayan politikalar geliştirilmesine katkı sunmak olacağını ve bu amaçla Vakfımızın, İkinci Yüzyıl’ın temel parametrelerini tartışan bir platform olmaya çalışacağını ifade etmiştim.

Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılında Siyaset

Bu doğrultuda yaptığımız ilk Yönetim Kurulu toplantısında arkadaşlarımla birlikte, görev süremiz içerisinde çalışmalarımızı “Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılı” odaklı olarak; Siyaset, Anayasa, İdari Yapı, Siyasi Partiler, Yerel Yönetimler, Ekonomi, Dış Politika ve Güvenlik, Toplumsal Gelişmeler konularında dört başlık altında planladık.

Faaliyetlerimize başlamadan önce Yönetim Kurulu olarak Ankara’ya atamızın huzuruna çıkarak, Atamıza “Birinci yüzyılda önümüze koymuş olduğu hedeflere ulaşma azmimizi, yeni yüzyılda aynı güven ve kararlılıkla bizlerin de taşıdığını” ifade ettik.

Çalışma Arkadaşlarımıza Teşekkürler

Vakfımızın yapmış olduğu bu çalışmaların katkısı ne derece olmuştur bilemiyorum ama görev süremiz içerisinde yönetim kurulumuzda birlikte çalıştığımız Sayın İnan Güney ve Sayın Hasan Mutlu belediye başkanı olarak, Sayın Ülkü Sakalar, İBB CHP Grup Başkan Vekili olarak ve Sayın Aysemin Gülmez CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi olarak seçilmiştir. Bu, bizlere gurur vesilesi olmuştur. Kendilerine seçildikleri yeni görevlerinde bir kez daha başarılar diliyorum.Sayın Mütevelli Üyelerimiz, bir dönem daha beni ve çalışma arkadaşlarımı Yönetim Kurulu olarak bu onurlu göreve layık görüp seçtiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür eder şükranlarımı sunarım.

Çalışmalarımıza Aynı Heyecanla Devam Edeceğiz.

Sizlerden aldığımız güçle, yeni dönemle aynı şevk ve heyecanla çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Yeni dönemde, ülkemizde ikinci yüzyılda daha demokratik, daha sosyal, liyakate dayanan, toplumsal barış ve huzuru sağlayan politikalar geliştirilmesine katkı sağlayacak çalışmalara öncelik vermeyi planlıyoruz. Bu amaçla; Sığınmacı sorunu, 21. Yüzyılda İdeolojiler, Kadın hakları gibi konuları ele almayı planlıyoruz.” Diyerek sözlerini tamamladı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve DP Milletvekili Salih Uzun, katıldıkları Ülke Politikaları Vakfı’nın XIX. Olağan Genel Kurulu’nda birer konuşma gerçekleştirdiler.

Demokrat Parti Milletvekili Salih Uzun, “siyaset bir yerden beslenecek, siyaset temelde iki alandan beslenir. Birincisi akademi ikincisi sivil toplum. Bu iki unsurdan beslenemezse siyaset çoraklaşır. Bu nedenle Ülke Politikaları Vakfı’nı kuranlara, yaşatanlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” Dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Sayın Başkan Doğan Subaşı’na kadir şinas tutumu dolayısıyla teşekkür ederim.

Buraya iki nedenle geldim.

Birincisi; bir bilim insanı olarak, akademia ve sivil toplum örgütlerinde yapılan çalışmalara katılmaya özen gösterdim. Ülke Politikalar Vakfından bu teklifi aldığım zamanda benim için katılmak bir tercih meselesi değil, bir zaruret oldu. Siyaseti destekleyen iki unsurun içinde de bulundum. Akademia ve sivil toplum. Maalesef son dönemlerde sivil toplumumuzun çoraklaştığı, akademianın da bırakın uluslararası, ulusal olarak rehber teşkil edecek ürün ortaya koymakta aciz kaldığı bir süreç yaşıyoruz. Ülkeyi bir insan gibi düşünürseniz;  mide ekonomik güçtür, pazı askeri güçtür. Türkiye gibi bir ülkede yaşıyorsanız askeri gücünüz güçlü olacak, ama askeri gücünüzü besleyecek bir gücünüz yoksa o zaman dışa bağımlı olursunuz.

Düşünce özgürlüğünün olmadığı yerde strateji üretilemez

Stratejik düşünce üretemeyen bir ülke ekonomisi ne kadar güçlü olursa olsun, geleceğin büyük ülkesi olma iddiası taşıyamaz. Stratejik düşünce perspektifi ancak akademia ve sivil toplum tarafından üretilebilir. Türkiye’de büyük bir stratejik düşünce eksikliği vardı maalesef hala var. Düşünce özgürlüğünün olmadığı yerde strateji üretilemez. Gelişmiş toplumların tümünde vakıflarla siyasi yapılar arasında farklı modeller geliştirilmiştir. Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde fikir merkezleri vardır. Düşünce kuruluşları nitelikli insanların düşüncelerinin israf edilmemesi üzerine kurulmuştur. Maalesef Türkiye’de nitelikli insan kaynağı, ehliyet ve liyakat yok edildiği için tasviye edilir. Düşünce kuruluşlarımızın bu anlamda, yeniden kendilerine bir misyon biçmeleri çok önemli, geçmişte çok daha rahat bir düşünce ortamı vardı biz bunu yaşadık.

Ülke Politikaları Vakfı’nın özgür bir düşünce kuruluşu olarak çalışmalar yapmasından dolayı memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim. Bu nedenle böylesi kuruluşların davetlerine icabet etmek bir devlet adamı olarak katılmak onlarla istişarede bulunmak bir devlet adamı için vazifedir.  

İkinci geliş nedenim, Rahmetli Murtaza Çelikel benim baba dostum ve ülke birikimi açısından onun bir iş adamı olarak böyle bir vakfa öncülük etmiş olması bizim içinde bir mirastır. Dolayısıyla onun mirasına sahip çıkmak benim açımdan da şahsi bir vecibedir. Ne zaman bize ihtiyaç duyulursa her zaman yanınızdayız.

Davutoğlu, ülkenin düştüğü darboğazdan çıkmak için sorunları yedi başlık altında şu şekilde sıraladı;

Anayasal Krizi

Yeni Anayasa tartışılırken her şeyden önce çiğnediğimiz Anayasamızın hesabını vermek zorunda olduğumuz bir Anayasa krizimiz vardır. Bir yüksek mahkemenin Anayasa Mahkemesinin kararını tanımaması ve onu dava etmesi ile karşı karşıya olmamız hali.

Adalet Krizi

Kim siyaset dışında ülkeyi kontrol etmek istemişse 3 kurumu etkilemek istemiştir. Yargı, Askeriye ve Emniyet. Bu yolla devlet adamları baskı altına alınmış ve siyasetin alanı daraltılmıştır.

Ekonomik Kriz

2001 ekonomik krizin ötesinde gelir adaletsizliği krizi olduğu bir kriz vardır. Dolaylı vergileri %70 olduğu bir ülkede gelir adaletinin olduğundan söz edilemeyeceğini, üretimi arttırmadan ekonomik krizi aşmanın mümkün olamayacağını,

Gıda ve Tarım Krizi

Gıda ve Tarım alanındaki üretimdeki daralmadan dolayı Gıda  krizi daha da derinleşmektedir. Gıda üretimimiz günden güne azalırken ithalat da her yıl artmaktadır.

Kurumsal Kriz

Kurumsal bir çözülme ile karşı karşıyayız. Türkiye’nin en büyük sorunu Adalet sorunu, Güvenlik sorunu ve Emniyet sorunu devlete sızmış mafyatik yapılardır. Askeri Hastaneler tekrar açılmalıdır, Kuvvet komutanlarının Savunma Bakanına bağlı olması Genel Kurmay Başkanlığını sembolik bir makam haline getirmiştir. Askerin siyasete asla karışmalı fakat Askeri hiyararşi de asla bozulmamalıdır.

Demokratik Meşruiyet krizi

Terörle ve Kamu düzenini bozmaya yönelik faaliyetlerle mücadeleden asla vaz geçilmemelidir. Mahkeme kararı olmadan görevden almak ve kayyım atamak doğru değildir. Mahkeme karar verirse de belediye meclisi kendi içinden Başkanını seçmelidir. Aksi durumda halk cezalandırılmış olur.

Ahlaki Kriz

Türkiye’de toplumsal ahlak çatırdıyor. Siyasi ahlakta kalmadı. Siyasetimin en önemli misyonu olarak “Siyasi Ahlak Yasasını” çıkarmayı ön görmüştüm. İhale, kamu rantı, imar yasası, siyasetin finansmanı ve şeffaflık konularındaydı.

O zaman siyaseten ayrılmamın en önemli gerekçesi “Siyasi ahlak ile ilgili reform ile o gün yolsuzluk çarkına bulanmış siyasi elitler tarafından benimsenmedi. Yetkilerim kısıtlanarak kukla bir Başbakan haline getirilmek istendim. Bende ilkelerim yolunda gitmeye karar verdim. Makam ve mevki izinde gitmeye asla gönlüm razı olmadı.

Bugün Türkiye’nin en temel meselesi Siyasi ahlak yasasıdır. Özellikle Siyaset, Bürokrasi ve İşadamları arasındaki üçgenle sistemik hale gelmiş yolsuzluğun engellenmesinin tek yolu budur. Bu engellenmedikçe ekonomik kriz çözmek mümkün değildir.

Ülke Politikaları Vakfı gibi bütün bu kriz alanları üzerine çalışma yapılması, hiçbir siyasi bağlantı olmaksızın çözüm önerileri getirilmesi Türkiye’ye yapılabilecek en büyük katkıdır.

Davutoğlu, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

“Bu ülkeye, bu devlete hepimiz borçluyuz, heybemizde ne varsa bunu ortaya koyma vaktidir. Ülke Politikaları Vakfı heybesinde bir şeyler olanların, Halil İbrahim Sofrasına o şeyleri koyduğu bir vakıftır, dolayısıyla bizim için çok değerlidir. Ümit ederim ki, önümüzde ki dönemde, demokratik insan haklarına dayalı, ekonomik bakımdan müreffeh ve kendine yeten, dış politikada onurlu bir şekilde, dünyada hak ettiği itibarı elde eden, bir ülke inşasında, Ülke Politikaları Vakfı’nın çabaları etkili olacaktır.”

ÜLKE POLİTİKALARI VAKFI 2024 YÖNETİM KURULU

ASİL

1.           Doğan Subaşı

2.           Selim Mataracı

3.           Şenol Özdemir

4.           Hamit Tahan

5.           Bilgin Akbal

6.           Berke Esen

7.           Gökhan Gümüşdağ

8.           Olgun Ayvacı

9.           Nazlı Akyüz

10.         Veysel Erçevik

11.         Murat Kubilay

 YEDEK

1.           Ali Fatih Çetin

2.           Ercan Başal

3.           Özgür Durmuş

4.           Ersel Koruk

5.           Batuhan Berk Çetin

 ÜPV 2024 DENETİM KURULU

ASİL

1.           Aysemin Gülmez

2.           Mustafa Yazıcı

3.           Burhan Özdemir

4.           İsmail Yazgılı

5.           Mehmet Ali Çelikel

 YEDEK

1.           Ruhi Tuncel

2.           Hakkı Sağlam

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ