FİLİZ CİVANER ARPİNAR

Okuduğunuz makale
FİZİK TEDAVİDE YENİ TRENDLER
Anasayfa   /    Köşe Yazarları   /    Filiz Civaner Arpinar   /    FİZİK TEDAVİDE YENİ TRENDLER

01 Kasim 2021 - 08:45

bfilizarpinar@gmail.com

 Filiz Civaner Arpinar

FİLİZ CİVANER ARPİNAR

FİZİK TEDAVİDE YENİ TRENDLER

Bütüncül Yaklaşımlar ve Osteopati

Artık fizik tedaviye başvuran hastalara çok farklı tedavi yöntemleri ile yaklaşılıyor. Hatta, olabilecek hastalıkları da önlemeye yönelik, koruyucu tedaviler ve yaklaşımlar toplum sağlığına olumlu katkılarda bulunuyor. Bu yaklaşım, son günlerde çok konuşulan beslenme ve sağlıklı yaşam ilişkisini de kapsamaktadır Esasen bu yöntemler, nörolojik, ortopedik romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanıldığı gibi, sağlıklı yaşamın da temel felsefesini ve kalıcı iyileşmeyi ifade etmektedir.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon, nerede ise tüm hastalıklarla ilgili tedavi yöntemlerini kapsamaktadır.

Başlık altında toplamak gerekirse:

1-Romatizmal hastalıklar

2-Ortopedik hastalıklar

3-Nörolojikhastalıklar

4-Kalp ve akciğer hastalıkları

5-Pediatrik hastalıklar

6-Geratrik (Yaşlılıkla ilgili) hastalıklar ve yaklaşımlar

7-Sağlıklı yaşam, beslenme ve egzersiz

8-Lenf sistemi hastalıklar ve lenfödem 

Başlıklar uygun olacaktır.

Yeni yaklaşımlar, bölgesel tedaviden ziyade, bütüncül tedavileri önermektedir. Örneğin, geçmiş yıllarda boyun ağrısı şikayeti ile doktora başvuran bir hastanın tedavi programı sadece bu bölgeye ait fizik tedavi programını kapsar, birkaç boyun egzersizi ile tedavi tamamlanırdı. Yani bütüncül değil, bölgesel bir tedavi ile. Yeni tedavi yaklaşımları böyle bir hastanın tüm yaşamını inceleyerek, ana probleme bağlantılar kurarak çözüm bulmak şeklinde. Bura da bütüncül tedavi yaklaşımlarından bahsetmek gerekirse şu başlıklar altında özetleyebiliriz:

1-OSTEOPATİ

Sinir sisteminde aynı seviyeden çıkarak vücuda dağılan motor ve duyu sinirleri tarafından kas ve iskelet sistemi ve iç organların ilişkisinden faydalanılarak nörolojik, ortopedik romatizmal  hastalıkların tedavisine katkıda bulunan bir tedavi yöntemidir. Ayrıca beslenme, bağırsak sağlığı fonksiyonları, doğru egzersiz sağlıklı yaşam tavsiyeleri çok önemlidir Ülkemizde , doktor ve fizyoterapistler  5 yıl eğitim  görerek osteopat mesleki ünvanına sahip olabiliyorlar

2-PNI (Psikonöroimmünoloji)

PNI, insan psikolojisi, bağışıklık sistemi ve hormonal sistem arasındaki bağlantıları araştıran bir bilim dalıdır. Hastalıkta, zihinsel durunun hastalığın gidişatını ve şifayı etkilediğini söyler Osteopati eğitiminden sonra 5 sene süren bir eğitim ile bu mesleki ünvana sahip olunabiliyor

3-KAYROPRAKSİ VE DİĞER MANUEL TEDAVİLER

Kas ve iskelet sistemine ait kısıtlanma ve ağrıların özel egzersiz manevraları ile düzeltilmesini, açılmasını, rahatlamasını sağlar Özel bir lisans üstü eğitim gerektirir

4-TİBBİ PLATES

Sadece fizyoterapistler tarafından uygulanabilecek, iyileştirici veya hastalığı önleyici tıbbi egzersiz programlarıdır. Uygun hastalıklar ve yaş gurupları ile çalışılır. Hasta ile bire bir de çalışılabilr.

5-BODY AWARENESS THERAPY (VÜCUT FARKINDALIK TEDAVİSİ)

Günlük yaşamın hızlı ve stresli temposunda, gevşeme ve dinlenme zamanı bulamayan kişilerin beden farkındalıklarının bozulması sonucu ortaya çıkan kas ve iskelet sistemi hastalıklarının özel gevşeme ve farkındalık egzersizleri ile tedavi edilmesidir.

Bu egzersizler hastaya öğretilir ve iyileşmenin kalıcı olması hedeflenir.

6-YENİ BESLENME YÖNTEMLER VE GĞNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİ- EGZERSİZ

Aslında, sağlığımız, yaşam kalitemiz ve süremiz bu başlık altında belirlenebilir. Doğru beslenme, sağlıklı yiyeceklere ulaşma, doyurucu, olumlu sosyal ilişkilerimiz, düzenli egzersiz ve spor, düzenli uyku. Beslenme saatlerinin ve sıklığının düzenlenmesi birçok hastalığın tedavisinde iyileştirici katkı sağlamakta, hastalığı önlemede de faydalı olmaktadır. Açlık ve fasting denilen aralıklı beslenme, hormonal sistem, çok konuşuluyor bu günlerde. Hasta hücrenin mitokondriyal enerjiye sahip olmaması nedeni ile açlık durmunda yaşayamaması, tedavi anlamında yeni bir bakış açısı kazandırdı.

Sonuç olarak, fizik tedavi ve rehabilitasyonda, yeni tedavi yöntemleri ile hastaya sadece iyileşme şansı değil, yeni bir yaşam felsefesi ile kalıcı iyi bir sağlık kazandırılmaktadır. Bir sağlık çalışanı olarak, bu yeni ve doğru yaklaşımın bir parçası olmaktan mutluyum. Hepinize, sağlıklı beslendiğiniz, düzenli egzersiz yaptığınız, sevgi dolu sosyal ilişkiler kurduğunuz, ürettiğiniz bir yaşam diliyorum.

YEMEĞİMİZ İLACIMIZ, İLACIMIZ YEMEĞİMİZ OLSUN.

HİPOKRAT

Uzm. Fizyoterapist

MAKALEYE YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Makaleye hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ