SAİME OĞUZHAN

Okuduğunuz makale
EN SEVDİĞİM AY "EYLÜL"
Anasayfa   /    Köşe Yazarları   /    Saime Oğuzhan   /    En Sevdiğim Ay "Eylül"

25 Eylül 2019 - 09:48

saime@kentimsisli.com.tr

Saime Oğuzhan

SAİME OĞUZHAN

En Sevdiğim Ay "Eylül"

“Ağustos ayının yarısı yaz, yarısı kış” diye bir deyim vardır. Eylül ayı geldiğinde sanki kış gelmiş gibi bir hüzün alır çoğumuzu.  Oysa hasat mevsimidir, bağ bozumudur, berekettir.  Eylül ayının hepimize  huzur, barış ve mutluluk getirmesini  dileyerek …

Bakın ansiklopedilerde neler yazılmış Eylül ayı için. Gregoryen Takvimi’ne göre yılın 9.ayı olup 30 gün çeker.  Eylül Süryanice “üzüm”  anlamındaki  “Aylül” ’den gelmektedir,  yani üzüm ayı unvanını taşıyor. Hıristiyanlar bu aya “İstavroz ayı” bir başka deyişle “haç ayı” diyorlar. Karadeniz yöresinde ise Eylül ayına  “İstavrit ayı” denmiş.

Avram Galanti Bodrumlu’nun yazdığı Türklük İncelemeleri kitabında. Mezopotamya’da yaşayan Akad’ların altınca ayının Eylül olduğunu ve sevinçten haykırmak anlamına geldiğini yazmaktadır. Eylül adının İngilizce karşılığı olan “September” ise Latince 7 anlamına gelen “septem” den geliyor. Eylül, M.Ö. 153’e kadar, eski Roma takviminde yedinci aymış. Roma İmparatoru Septimius  Severus ismi de buradan geliyormuş.

 ***

11 Eylül’de  Muharrem ayı başladı. Müslümanlık açısından birçok önemli olayın yaşandığı  bu ay, tarihte yeni bir sayfa açılmasını sağladı. Hz. Ömer'in halife olduğu dönemde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali'nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayıldı. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görüldü.

İslam dünyasında dönüm noktası sayılan hicret; Allah'a ve onun  Elçisi  Peygamberine gönülden bağlılığın bir ifadesi ve hakka, hakikate, ilme, medeniyete yapılan yolculuk şeklinde ifade edilir. Hicret, Allah yolunda fedakarlığının ve kardeşliğin nüksettiği gündür.

Böylesi maneviyatı güçlü hissettiğimiz Muharrem ayında, oruç tutanlarla o güzel atmosferi yaşamak için Okmeydanı Cem Evi Başkanı Zeynel Şahin’in daveti üzerine iftar açmaya gittim. Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Şişli Belediye Meclis üyeleri, Okmeydanı sakinleriyle  birlikte Cem evi dedesinin okuduğu dualar ile iftarımızı açtık. Birlik ve beraberliğin tesisi için maneviyatı yüksek bir günü yaşadık. O gün orada bir çok kişiyi  gördüm. Ama ben orada başka birlerini de görmek isterdim. İşte onlardan biri Şişli  Müftüsü Sayın Mustafa Bilgiç, diğeri de Şişli Kaymakamı Sayın Ali Fuat Türkel’di.Ama orada yoktular. Acaba davet edilmediler mi? Sorusunu Şişli Müftüsü Sayın Mustafa Bilgiç’e sordum, “davet almadım, alsaydım giderdim” dedi.

Demek ki böylesine güzel ve maneviyatı üst boyutta olan gün ve etkinliklerde etkinlik düzenleyicileri ile davet edilecekler arasında sıkı bir iletişim bağı olmalı. Gelecekte olabilecek hassasiyetli gündem ve konulara daha dikkatli olunması gerektiğini  düşünüyorum.

 ***

2019-2020 Eğitim – Öğretim yılı açıldı. Milyonlarca çocuk aileleriyle birlikte okul yolunu tutu. Şişli’de Mareşal Fevzi Çakmak İlköğretim Okulunda yapılan resmi açılış törenine; Şişli Kaymakamı, İlçe Milli Eğitim Müdürü,  Şişlili Bürokratlar, siyasiler, veliler katıldı.

 İlçenin  seçkin  okullarından biri olarak bilinen  Mareşal Fevzi Çakmak İlköğretim’in  Okul  Müdürü ve yöneticileri açılış merasimi için özenli bir çalışma yürütmüşler. Öğrencilerin ilk ders  heyecanını  ve ailelerin unutulmaz anılar listesine koydukları  “okulda ilk gün” mutluluğuna bu yıl bende tanıklık ettim ve harika duygularını paylaştım. Tüm çocuklarımıza, gençlerimize yeni Eğitim-Öğretim yılında zihin açıklığı ve başarılar dilerim.

 

MAKALEYE YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Makaleye hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ