Okuduğunuz haber
ŞİŞLİ FİNAL VIP VELİ AKADEMİSİ DÜZENLEDİ
Anasayfa   /    EĞİTİM    /    ŞİŞLİ FİNAL VIP VELİ AKADEMİSİ DÜZENLEDİ

ŞİŞLİ FİNAL VIP VELİ AKADEMİSİ DÜZENLEDİ

Şişli merkez mahallesinde bulunan ŞİŞLİ FİNAL VIP EĞİTİM KURUMU velilerin sınava hazırlanan öğrencilerine daha bilinçli bir şekilde yaklaşabilmeleri için Şişli Bölgesi velilerine 1.Veli Akademisi düzenledi.

EĞİTİM      01 Ocak 2023 - 23:08     0

ŞİŞLİ FİNAL VIP VELİ AKADEMİSİ DÜZENLEDİ

Nazım Hikmet Kültür Merkezinde gerçekleştirilen 1. Veli Akademisi, CHP İlçe Başkanı Tamer Özcanlı, Mahmutşevketpaşa Mahalle Muhtartarı Muharrem Gözel, Gazetemizin Yayın Yönetmeni Saime Oğuzhan ve velilerimizin katılımıyla Komşu Dayanışma Kooperatifi'nin Kafesinde verilen kokteyl ile başladı. Keyifli geçen kokteylin ardından, YKS ve LGS velilerine tiyatro salonunda "Bilinçli anne baba nasıl olunur? Evde kaygıyla nasıl mücadele edilir? Sınav ebeveyni olmak nedir?" konu başlıklı bilgilendirme, Balıklı Rum Hastanesinden Uzman Klinik Psikolog Buse Mamur tarafından yapıldı.

ŞİŞLİ FİNAL VİP Müdür Yardımcısı Mina Vahide Özsoy ile 1. VELİ AKADEMİSİ hakkında keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

KENTİM ŞİŞLİ: Veli akademisinin amacı nedir?

MİNA VAHİDE ÖZSOY: ‘’Bilinçli anne-baba, mutlu çocuk için velilerimizin evlerinde öğrenciler ile daha verimli iletişim kurmaları için Veli Akademileri eğitimleri; okul-veli arasında iletişimi güçlendirmek, çocuğun eğitim ve gelişim süreçleriyle ilgili olarak velileri bilgilendirmek, sorumluluğunun bilincinde bireyler yetiştirilmesine katkı sağlamak amacıyla yapılmıştır. Çocuğun gelişiminde ki etkin kişiler aile bireyleri öncelikli olarak anne-babadır. Ebeveynler sosyalleşmeyi öğrenebilmesi için kabul edilmiş uygun davranış biçimlerini içeren birer model oluşturur.  Bunu da velilere aktarabileceğimiz, her veliye ulaşabileceğimiz yer VELİ AKADEMİLERİDİR. Hayatımızdaki güncel değişimler ile birlikte aile içi iletişim sorunları ve olumsuzluklar ortaya çıkmış; YKS ve LGS sınavlarının da öğrenciler de bıraktığı kaygının öğrenci üzerinde azalması için genel anlamda anne-babalar yeni söylemler, yaklaşımlar, tutum ve davranışlar belirleyemediğinden bunlara bağlı olarak aile-çocuk arasında da iletişim problemleri yaşanmaya başlamıştır" diyerek cümlelerine devam eden Mina Hanım çocuklara küçük ödüllendirmeler ile iletişimi kuvvetlendirebileceklerine dair önerilerde de bulundu. 

KENTİM ŞİŞLİ: Kurumunuzdan bahseder misiniz?

MİNA VAHİDE ÖZSOY: Final Eğitim Kurumları, 1979 yılında ilk eğitim meşalesini yakmıştır ve bu güne kadar da sınav hazırlık ve okula destek kapsamında eğitimlerine devam etmektedir.  Yakılan eğitim meşalesi Türkiye’nin dört bir yanını sarmıştır. Bu meşalenin bir parçası olan kurumumuz ŞİŞLİ FİNAL VIP ailesi olarak yaktığımız Veli Akademisi meşalesini  her sene istinasız yapacağımız gibi, şu anlık ilçe genelinde yaptığımız eğitimleri geliştirme konusunda da isteğimiz ve inancımız tam.

KENTİM ŞİŞLİ: Bir sonraki veli akademisi ne zaman gerçekleştirmeyi düşünüyorsunuz?

MİNA VAHİDE ÖZSOY: 2022- 2023 eğitim öğretim yılı ikinci döneminde  Şişli ve çevre ilçelerde bulunan velileri bu akademi meşalesini tutmaya davet ederek 2. Veli Akademisini planlıyoruz.

CHP Şişli İlçe Başkanı Tamer Özcanlı ile Mahmutşevketpaşa Muhtarı Muharrem Gözel’in de ilgiyle izlediği 1. Veli Akademi programında, öğrenci velilerinin memnuniyeti de gözlerden kaçmadı. Organizasyon çay ikramıyla sona erdi.  

ŞİŞLİ FİNAL VİP VELİLERİ İLE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ KISA RÖPORTAJLAR

VELİ: MEHMET ŞENEL

Özel sektörde çalışıyorum. Öğrencim şu anda 7. Sınıf ŞİŞLİ FİNAL VIP öğrencisi. Kurum olarak her zaman güler yüzlü ve samimi olarak karşılanıyoruz. Öğrencimizin kurumdan eve döndüğünde ki mutluluğu bizler için yeterli oluyor. Öğretmenleri özverili, ne zaman kuruma bir şeyler sorsam cevap alabiliyorum. Veli Akademisinden çok yararlı bilgiler edindim. Şişli Final Vip kurumuna, 1. Veli Akademisi çalışmasından dolayı çok teşekkür ederim.

VELİ: MERAL BÖLEK

38 yaşındayım iki kız çocuğu annesiyim. Çalışan bir anneyim ve bunun zorlukları çok fazla, kızlarıma yeterince vakit ayıramıyorum. Her şey onların daha iyi şartlarda okuması ve daha iyi bir birey olması için. ülkemizde neyazık ki maddiyat diğer degerlerimizin önüne geçmiş durumda, öncelikle böyle bir geceyi düzenlediği için Şişli Vip Final ailesine teşekkür ederim. Akademide o kadar güzel konulara deginildi ki  bir çok eksiğim varmış, bunların farkına vardım. Bunun yanı sıra  birçok da yanlış davranışlarım varmış, çocuklara karşı ben hep iyi bir anne olduğumu düşünürdüm ama bazı eksiklerim olduğunu gördüm. Şişli Final Vip’e bir arkadaş vasıtasıyla gelmistim iyi ki gelmişim, iletişim açısından, öğretim açısından, gerçekten ellerinden gelenin en iyisini yapıyorlar. Büyük kızım gitmek istemiyordu ama hocalarımızın yaklaşımı o kadar güzel sonuç verdi ki kızım şimdi severek ve isteyerek Şişli Final Vip'e gidiyor. Emekleri için kurum yönetimine ve öğretmenlerine çok teşekkür ediyorum.

İSTEDİKLERİ ÜNİVERSİTELERİ KAZANAN ŞİŞLİ FİNAL VİP ÖĞRENCİLERİ İLE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ KISA RÖPORTAJLAR:

SUDE NUR ÖZSOY:

Merhaba ben Sude Nur Özsoy, Genetik Bölümü öğrencisiyim. Küçüklüğümden beri istediğim bölüm genetikti. Laboratuvarda işlemler yapmak, gelecek hastalıklara çözümler bulmak için bu bölümü tercih ettim. Sınav hazırlık süreci herkeste olduğu gibi benim içinde çok zorlu bir süreçti. Her gün uyandığınızda bugün neleri yapmam gerekiyor, nasıl çalışmam gerekiyor, düşüncelerinden belirli şeyleri atlıyor insan. O nedenle iyi bir eğitim kurumu, iyi öğretmenlerle karşılaşmak çok önemli. Sınava hazırlandığım dönem bende Final Eğitim kurumlarının öğrencisiydim. Gösterilen yol çok doğru bir yoldu. Ders programı, günlük çalışmam gerekenler, hangi kitaptan, hangi gün, hangi dersi çalışacağım çok ayrıntılı şekilde gösterilip takibi yapılıyordu. Ablamın öğretmen olmasına rağmen, sınav sürecim sıkıntılı geçti. Evde bu süreci tamamlamak çok zor. Doğru kurum herkes için iyi bir sonuç oluyor. Veli Akademisinde bende görevlilerdendim ve dinleme şansım oldu. Keşke aynı eğitimi bizim ailelerimize de vermiş olsalardı dedim. Bazı günler ailecek çıkmazda olduğunuzu düşünüyorsunuz ve çok zorlanıyorsunuz. Böyle eğitimler hem aile için, hem sınava hazırlanan öğrenci için çok verimli oluyor.

HAZAR HÜSEYİN BULUT:

Merhaba ben Hazar Hüseyin Bulut 2.sınıf Diş Hekimliği öğrencisiyim. Diş Hekimliği okuması anlaması ve uygulaması gerçekten çok zor bir bölüm. Uzun yıllar mühendis olmak isteyen ben, bu bölüme başladığım zaman afallamıştım. Alışması gerçekten zor bir bölüm.Teorik derslerimizin yanı sıra uygulama derslerimizde olduğundan zaman konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Diğer bölümlere nazaran sağlık bölümlerinin her gün minimum iki saat ders çalışmamız gerekiyor. Bu aslına bakarsanız bizim bölümü en zor yapan şeylerin başında geliyor. Yaşıtların eğlenirken senin ders çalışman gerekiyor. Diş hekimliğine hazırlandığımda aynı şekilde Final Eğitim Kurumlarının öğrencisiydim. Zamanı geldiğinde ailem eğitimci bir aile olmasına rağmen sınav annesi babası oldukları için ciddi çatışmalara sebep oldular. Veli Akademisinde görevli olarak  velilere yer gösterme için bulundum ve akademiyi dinleme şansım oldu. İçimden ilk geçen keşke bizim velilerimize de böyle konuları anlatan bir yer olsaydı. Bu yeni atılımda biraz büyümüş oldum. Şu anda da kapılarını bizlere sonuna kadar açıp desteklerini hiç esirgemiyorlar.  Öğrencilerle bir arada bulunup gelecekteki mesleklerini seçmeleri için onlara bölümümüzü anlatıyoruz. Bütün herkeste umarım hep sevdiği bölümü okur ve bizim gibi mutlu olur.

YKS SINAV SİSTEMİ

YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumdan oluşan sınavların toplamına verilen addır. Türkiye’de bir üniversiteye kayıt olmak isteniyorsa bu sınavlara girmek şarttır.

ÖSYM tarafından hazırlanan Temel Yeterlilik Testi anlamına gelen bu sınavda daha çok okuduğunu anlama soruları bulunmaktadır. Bu sınava iki yıllık üniversite bölümlerini tercih etmek isteyenler girebilir. Ayrıca AYT sınavına % 40 etkisi olacaktır. Yani AYT sınavıyla yerleşebileceğin bölümlerden herhangi birine yerleşmek istersen de bu sınava girmek zorundasın. AYT sınavından önce yapılan bir sınavdır.

Alan Yeterlilik Testi anlamına gelen bu sınavda ise tamamen bilgini ölçecek sorular bulunmaktadır. AYT puanıyla alan bölümlerden bazıları ise şu şekildedir: Tıp, Hukuk, Mühendislik, Hemşirelik, İktisat, İşletme… Bu bölümlerden herhangi birine yerleşmek istersen AYT sınavına girmelisin. Aslında, TYT puanıyla alan bölümler hariç kalan bölümlere yerleşmek için bu sınava girmek zorundasın.                 

TYT SORU DAĞILIMI

Bu sınavda toplam 120 soru sorulmaktadır. Verilen süre ise 135 dakikadır. TYT sınavının sınav puanına etkisi % 40 olarak belirlenmiştir. Soru dağılımı ise şu şekildedir:

  • 40 Temel Matematik
  • 40 Temel Türkçe
  • 7 Fizik
  • 7 Kimya
  • 6 Biyoloji
  • 5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • 5 Felsefe Grubu
  • 5 Tarih
  • 5 Coğrafya

AYT SORU DAĞILIMI

Bu sınavda ise toplam 160 soru bulunmaktadır. Verilen süre ise 180 dakikadır. Dört testten oluşan bu sınavın ise soru dağılımı şu şekildedir:

1.Test/Edebiyat – Sosyal Bilgiler:

  • Türk Dili ve Edebiyatı dersinden 24, Tarih 1 dersinden  10, Coğrafya 1 dersinden 6 soru olmak üzere toplam 40 soru bulunmaktadır.

2. Test/Sosyal Bilgiler 2:

  • Tarih 2 dersinden 11, Coğrafya dersinden 11, Felsefe Grubu (Mantık, Psikoloji, Sosyoloji) dersinden 12 ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden 6 soru olmak üzere toplam 40 soru bulunmaktadır.

3. Test/Matematik:

  • Matematik ve Geometri olmak üzere ayrılan bu testte Matematik dersinden 25 soru, Geometri’den ise 15 soru bulunmaktadır. Toplamda 40 soru vardır.

4. Test/Fen Bilimleri:

  • Fizik 14, Biyoloji 13 ve Kimya 13 olmak üzere toplam 40 soru bulunmaktadır.

YDT SORU DAĞILIMI

İngilizce, Rusça, Fransızca, Almanca ve Arapça dillerinde yapılan yabancı dil yeterlilik sınavında toplam 80 soru sorulmaktadır. Bu sorular için verilen süre ise 120 dakikadır. Her dil için ayrı bir kitapçık verilmektedir. Başvurunuzda belirttiğiniz yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.  

LGS NEDİR?

Liselere Geçiş Sistemi ya da LGS, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2017-2018 Eğitim Öğretim yılından itibaren uygulamaya başladığı ortaöğretime geçiş sistemi. TEOG sınavının yerine geçmiştir.

Liseye Geçiş Sistemi, PISA ve TIMS soruları esas alınarak beceri temelli mantık muhakeme yeteneğini ölçen bir sınavdır. Sınavı kazanan öğrenciler; Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi türündeki liselere gider. Sınavda belirli başarı eşiğine ulaşamayan öğrenciler adrese dayalı okul tercihinde bulunabilir ve merkezi sınavla öğrenci almayan okullarda okumayı tercih edebilir.

LGS NASIL YAPILIR?

LGS'de 40 sayısal ve 50 sözel olmak üzere toplamda 90 soru sınav adaylarına sorulacak

Bu sisteme göre altı temel ders için -Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil (İngilizce), Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi- 8. sınıfın sonunda tek günde iki oturum hâlinde bir sınav yapılır.

  • LGS, 8. sınıf öğretim programları esas alınarak hazırlanmaktadır. Sabah oturumunda uygulanan sözel bölümde 50, öğlen uygulanan sayısal bölümde 40 olmak üzere sınavda toplam 90 soru bulunmaktadır.
  • Sözel derslerin sorularına 1.5'er dakika, sayısal derslerin sorularına ise 2'şer dakika zaman verilmiştir.
  • Sözel bölüm 50 soru olup 75 dakika, Sayısal bölüm 40 soru olup 80 dakika sürecektir.
  • Sınavda 3 yanlış 1 doğruyu götürür ve mazeret sınavı bulunmamaktadır.
  • Bir önceki sistem olan TEOG sistemine göre sorular daha seçicidir ve öğrencilerin genel kanaatine göre LGS daha zordur.

 

 

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ