72 YILLIK LEZZET…

Okuduğunuz haber
ŞİŞLİ BALKAN GÖÇMENLERİ DAHA ÇOK SÖZ SAHİBİ OLMAK İSTİYOR!

MUHTARLARIMIZ DEPREM BÖLGESİNDE

Anasayfa   /    STK HABER    /    ŞİŞLİ BALKAN GÖÇMENLERİ DAHA ÇOK SÖZ SAHİBİ OLMAK İSTİYOR!

ŞİŞLİ BALKAN GÖÇMENLERİ DAHA ÇOK SÖZ SAHİBİ OLMAK İSTİYOR!

Başkan İbrahim Aşık ; ‘ Şişli ilçesinde yaşayan tüm Balkan Türklerini derneğimiz çatısı altında görmek ve derneğe üye olmaya davet ediyoruz.’

STK HABER      21 Subat 2020 - 00:24     0

ŞİŞLİ BALKAN GÖÇMENLERİ DAHA ÇOK SÖZ SAHİBİ OLMAK İSTİYOR!

Kentim Şişli: Sayın başkan, bize kendinizi tanıtır mısınız?

İbrahim Aşık:  Öncelikle derneğimize hoş geldiniz. 1974 İstanbul/Şişli, Esentepe doğumluyum. Rumeli, Balkan Türkü bir ailenin çocuğuyum. Ailem, 1959 yılında Makedonya/Radoviç’ten direkt Mecidiyeköy, Gülbağ ve Esentepe mahallelerinin kesiştiği bu noktaya gelmiş. Yaklaşık 60 senedir bu bölgede yaşıyoruz.

Kentim Şişli: Bu derneği kurma fikri nasıl ortaya çıktı, amacınız neydi?

İbrahim Aşık: Amacımız;  Rumeli Balkan gönül coğrafyasından Şişli’ye yerleşen hemşerilerimizle kültürümüzü yaşatmak, bir çatı altında toplanmak ve dayanışma bağımızı güçlendirmek. Şişli’de böyle bir derneğin eksikliğini yaşıyorduk bu nedenle derneğimizi kurma fikri doğdu. Gerek siyasi gerek iş adamı gerek esnaf olan, hemşerilerimizle toplantılar yaptık. Onlar da bize bu desteği vereceklerini beyan edince, aldığımız bu güçle yola çıktık ve derneğimizi kurduk.

Kentim Şişli: Balkan ve Rumeli Türklerinin Şişli’deki nüfusu ne kadar?

İbrahim Aşık: Tespit ettiğimiz rakam, 6 ila 8 bin arasında. Evlenip Şişli’nin dışına çıkan, veya evlenip buraya yerleşen hemşerilerimiz var. Şişli’de kadın nüfusu erkeklerden, yaklaşık 6-7 bin daha fazla. Dolayısıyla biz de üyelerimiz arasında bunun avantajını gördük. Kadın üye sayımız, erkek üye sayımıza oranla biraz daha fazla.

Kentim Şişli: Yönetim Kurulu listenize baktığımda kadın sayısı neden az?

İbrahim Aşik: Rumeli Balkan insanı fazla sorgulayıcı ve iyi gözlemci bir yapıya sahip. Biz derneğimizi kuralı henüz iki yıl oldu. Bu nedenle kadınlarımızı yönetime alamadık. İlk kongremizi Nisan ayında gerçekleştireceğiz. Şunu söyleyebilirim; kadınlarımız derneğimize erkeklerden daha fazla sahip çıkıyorlar. Bu anlamda kadınlarımıza teşekkür ediyorum.

Kentim Şişli: Kurulduğunuz günden bu yana, ne gibi faaliyetleriniz oldu?

İbrahim Aşık: Bir kültür turu düzenledik, 1955 – 1962 yılları arasına göçüp gelen, ilk jenerasyon’dan vefat eden büyüklerimiz için  mevlit  okuttuk. Bayramlaşma tebriklerimizi gerçekleştirdik. Konusunda uzman hocalarımız derneğimizde seminer verdi, STK’larla iş birliği halindeyiz, Emniyet Müdürümüzle uyuşturucu bağımlılığıyla ilgili bir çalışmamız oldu. Mareşal Fevzi Çakmak İlkokulu’nun inşaatlardan dolayı duvarı kayıyordu, onu onarttık. Gönül Sokak’ta yaşayan insanların evine ulaşımlarında bir sıkıntı vardı, orayı biraz rahatlattık. Dernekler adına, hemşeriler adına, elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. İyi bir yol kat ettik. Eski bir dernek değiliz, yeni olmamıza rağmen, her geçen gün biraz daha rağbet görüyoruz. Müftülüğümüzle, Emniyetimizle, Kaymakam beyle, Belediyemizle ilişkilerimiz iyi durumda. Derneğin yapabileceği her şeyi yapmaya çalışıyoruz.

Kentim Şişli: Derneğinizi kurarken ne gibi problemler yaşadınız?

İbrahim Aşık: Derneklerdeki en büyük problem yer sorunu. İstediğiniz her yere dernek kuramıyorsunuz, istediğiniz her yerde şube de açamıyorsunuz. Dolayısıyla yer bulma konusunda oldukça zorluk yaşadık.  Geçmişte “Esentepe Mahallesi Yaşatma Derneği” adı altında bir derneğimiz oldu. Rumeli Balkan Türk’leri karşı tarafa kayıtsız şartsız biat etmezler. Önce bir sorguluyorlar, gözetliyorlar, bakıyorlar. Dayanışma ve aidiyet noktasında bir sıkıntımız yok. Bizim sıkıntımız fazla sorgulama yapmamız, tabii insanları sorgulamayın diye zorlayamıyorsunuz. Mesela biz burayı ilk kurduğumuzda 90 üyemiz vardı, bugün 350’leri buluyor. Yani bu demek oluyor ki, bir şeyler yaptıkça, samimi davrandıkça, insanlardan topladığımız aidatları akıllı kullandıkça, geri dönüşüm sağladıkça, size olan güven ve samimiyet de artıyor.

Kentim Şişli: Derneğinizde çok sayıda genç var, öğrencilerinize burs vermeyi düşünüyor musunuz?

İbrahim Aşık: Rumeli Balkan Federasyonumuz (RUBAFED) ile burs konusunda bir çalışmamız olacak. Önümüzdeki yıl vermeyi düşünüyoruz.

Kentim Şişli: Derneğinize gelen kadınların sizden beklentileri nelerdir? Proje sunuyorlar mı?

İbrahim Aşık: Kadınlarımız  gezmeyi çok seviyor. Kültür turları yaptık, Bursa’ya gittik. Kadınlarımız bize  daha çok  bu tür projelerle geliyor. Şişli Halk Eğitim Merkezi ile görüştük. Derneğimizde  müzik, resim, seramik,  boyama kursları düzenlemek istiyoruz.  Sanat alanında bir takım çalışmalarımız olacak. Rumeli Balkan Türkleri, kendi ayakları üzerinde durmasını seven bir toplum. Bağımlı ve bağlı olmayı sevmiyor. Kadın, bizde çok önemli başımızın tacı. 35 kişilik bir yönetim kadromuz var, 15’i kadın. Disiplin kurulunda 15 kadın üyemize yer vermemiz kadına verdiğimiz değeri ortaya koyuyor, açık ve net söylüyorum kadınlar bizim kıymetlimizdir.

Kentim Şişli: Hemşerilerinize iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

İbrahim Aşık: Şişli ilçesinde yaşayan tüm Balkan Türklerini derneğimiz çatısı altında görmek istiyoruz. Güç olmak istiyoruz. Şişli’deki dengelerde biz de artık söz sahibi olmak istiyoruz. Klasik olacak belki ama, seçim zamanlarında ağzımıza bir parmak bal çalınıp, sonrasında aranıp sorulmayan bir toplum olmak istemiyoruz. Rumeli  Balkan insanı samimidir, çalışkandır, güvenilirdir. Dolayısıyla bütün hemşerilerimizi derneğimize bekliyoruz. Güçlenmek istiyoruz. Şişli’de böyle bir eksiklik var. KENTİM HABER MERKEZİ

 

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ