BELEDİYE MECLİSİNDE “ŞİŞLİ ETFAL” KAPATILMASIN EYLEMİ YAPILDI

Okuduğunuz haber
SEYİT TORUN: MERKEZİ YÖNETİM-YEREL YÖNETİMLER DENGESİNİ KURACAĞIZ…

AYIN KİTABI

Anasayfa   /    SİYASET    /    SEYİT TORUN: MERKEZİ YÖNETİM-YEREL YÖNETİMLER DENGESİNİ KURACAĞIZ…

SEYİT TORUN: MERKEZİ YÖNETİM-YEREL YÖNETİMLER DENGESİNİ KURACAĞIZ…

Siyasi parti yöneticileriyle yapmaya başladığımız söyleşilerin bu ayki konuğu CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit TORUN oldu.

SİYASET      06 Nisan 2021 - 00:35     0

SEYİT TORUN: MERKEZİ YÖNETİM-YEREL YÖNETİMLER DENGESİNİ KURACAĞIZ…

Bizim iktidarımızda yerel yönetimler güçlenecek.

CHP Ordu Milletvekili Seyit TORUN , 2009 -2014 yıllarında Ordu Belediye Başkanlığı yaptı. Kendisi ile Ankara’daki makamında yaptığımız söyleşide, Türkiye’de yerel yönetimlerde yaşanan sorunlar ve çözüm yolları konusunda sorduğumuz sorulara verdiği yanıtları siz okuyucularımızla paylaşıyoruz.

KENTİM - Türkiye’de yerel yönetimlerin ülkenin genel olarak demokratik yaşamına, halkın siyasete katılmasına katkıları konusunda neler söyleyeceksiniz?

SEYİT TORUN-Yerel yönetimler vatandaşa en yakın, demokratik hizmet kurumlarıdır. Halkın karar alma süreçlerine doğrudan katılımına olanak sağlayan yerel yönetimler, sadece bu yönüyle bile, demokrasimizin vazgeçilemez unsurlarıdır. Bir kamu kurumu olan yerel yönetimler, hizmet kapasitesi açısından ‘devletin vatandaşa en yakın eli’ olarak değerlendirilebilir.

KENTİM- Yerel yönetimler size göre hizmet yönünden ve yerelde vatandaşlarla ilişkiler bakımından ne ölçüde özerk hareket edebiliyor?

SEYİT TORUN- Yerel yönetimler maalesef yetki ve gelirler konusunda, merkezi yönetimin etkisi başka bir deyişle vesayeti altındadır. Bu sorunu aşmak için yerel yönetimlerin vatandaşa vereceği hizmetlerdeki yetkilerinin ve öz kaynaklarının artırılması gerekmektedir.

KENTİM-  Yerel yönetimleri güçlendirmek için atılması gereken adımlar nelerdir?

SEYİT TORUN- Ülkeyi 19 yıldır yöneten siyasi iktidar, yerel yönetimlere de büyük zararlar vermiştir. Belediyelerin öz gelirleri artırılacağı yerde, azaltılmıştır. Yerel yönetimler merkezi yönetimin ‘transfer’ bütçesine mahkûm hale getirilmiştir. Yıllar içinde yapılan düzenlemelerle, yerel yönetimlerde olması gereken bazı temel yetkiler, bakanlıklara verilerek, yerel yönetimlerin hareket alanı kısıtlanmıştır. Türkiye’de 3 bin 225 olan belediye sayısı 1389’a düşürülmüştür. 1836 belediyenin kapısına kilit vurulmuştur. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde, belediye başına düşen kişi sayısı 10 binin altına inerken, Türkiye’de belediye başına ortalama 60 bin kişi yaşamaktadır. Yerel yönetimleri güçlendirmek için tüm bu sorunların çözülmesi gerekmektedir.

KENTİM-  Yerel yönetimlerin iktidar ve muhalefet partileri karşısında yaşadığı sorunları açar mısınız?

SEYİT TORUN- Yerel seçim sonuçlarını bir türlü içine sindiremeyen siyasi iktidarın, belediyelerimize yönelik baskılarına, hizmetleri engelleme çabalarına tüm milletimiz şahittir. Yaşadığımız bu süreçte iktidarın, siyasi hırslarını vatandaşa gidecek hizmetin önünde tuttuğunu görüyoruz. Belediyelerimiz öncelikle, merkezi yönetimden alması gereken kaynaklara erişmek konusunda büyük sıkıntı yaşıyor. Bunun yanında tamamen siyasi rekabet anlayışıyla, belediyelerimizin birçok projesi iktidar kurumları tarafından engellenmek isteniyor. Yine merkezi yönetimin, yerel ölçekte yapılacak birçok iş ve işlemde belediyelerimizi dışlayan tutumuna şahit oluyoruz. İktidar partisine mensup belediyelerin talepleri çok kısa sürelerde çözülürken, bizim belediyelerimizin en haklı isteklerinde bile büyük sıkıntılar çıkarılıyor. Yine iktidar belediyelerindeki pek çok usulsüzlük soruşturulmazken, bizim belediyelerimizden müfettişler eksik olmuyor, sudan sebeplerle soruşturmalar incelemeler başlatılıyor. Ancak bizim belediyelerimiz iktidarın tüm engellerini tek tek aşıyor. Mazeret değil çözüm üretiyor. Çünkü bizim belediyelerimiz vesayetten değil, halktan güç alıyor. Belediyelerimiz her şeye rağmen tıkır tıkır çalışıyor, kentlerimizin biriken sorunlarını teker teker çözüyor.

KENTİM-  CHP’nin yerel yönetimler politikasında öne çıkan ve onu iktidardan ayrıştıran temel politika yaklaşımları nelerdir?

SEYİT TORUN- Cumhuriyet Halk Partisi olarak, İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamemizin 12. Maddesinde halkımıza söz verdik. Yeni bir merkez yerel dengesi kuracağız. Yerel yönetimlerin yukarıda özetlediğim sorunlarını teker teker çözeceğiz. Merkezi yönetimin kapasitesi ile yerel yönetimlerin halka doğrudan ulaşabilme kapasitesini birleştirerek, vatandaşa daha etkin bir hizmet sunulmasını sağlayacağız. İktidara geldiğimizde uygulayacağımız yerel yönetim politikalarını tek tek, somut olarak belirlemek üzere bir çalışma başlattık. Partimizin Yerel Yönetimler Politika Belgesi’ni hazırlıyoruz. İnanıyoruz ki kısa sürede açıklayacağımız bu politika belgemiz, siyasete de yeni bir soluk getirecektir.

KENTİM-  Şişli Belediyesi’nin uygulamaya hazırladığı ”Katılımcı Bütçe Modeli” -belediye bütçesinin belli bir oranının mahallelerde kurulacak yerel komisyonların teklifleri doğrultusunda tahsis edilmesi- hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu bağlamda CHP’nin yerel demokrasi ve katılım politikasını açıklar mısınız?

SEYİT TORUN-  Cumhuriyet Halk Partisi, katılımcı demokrasi anlayışını benimsemiş bir siyasi partidir. Tüm belediyelerimiz, bu anlayışı sergilemeye özen göstermektedir. Kamu bütçeleri vatandaşların vergileriyle oluşmaktadır. Bu bütçelerin de vatandaşların öncelikli sorunlarının çözülmesi için kullanılması ve harcanan her kuruşun hesabının şeffaf bir şekilde verilmesi gerekmektedir.

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadış, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşaılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her trlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hi yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ