Anasayfa
20 Eylül 2019 - 09:28
KUŞTEPE BİR GECE DE KURULMADI
Türkiye'nin en zengin ilçesinin geri kalmış mahallesi Kuştepe’deyiz. Mahallenin ilk Roman muhtarı Eyüp Demirkıran ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik

 ‘’Muhtarlığı hizmet olarak görüyorum, meslek olarak değil’’

Sözleriyle başlayan Kuştepe mahallesinin çiçeği burnunda muhtarı Eyüp Demirkıran; 1975  Kuştepe doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Kuştepe’de tamamlayan Demirkıran, Balıkesir Gönenli. Evli ve 2 çocuk babası,  İstanbul’da halihazırda görevde bulunan tek Roman muhtar olduğunu vurguluyor.

Muhtarlıktan önce Özel sektörde tekstil ile meşgul olan Demirkıran ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

 

Aktif siyaset ile tanışmanız nasıl gerçekleşti ?

Mahalleniz hakkında biraz bilgi verir misiniz ?

Kuştepe’deki en önemli sorun sizce nedir ?

Mahalle sakinleri Kentsel Dönüşüm için neler düşünüyor ?

Çocuk nüfusunuza yönelik planlarınız nelerdir ?

Sanat camiasında Kuştepeli bir sanatçı var mı ?

Kuştepe’nin bağrından çıkmış, muhtarlık makamını halka hizmetin ilk kapısı olarak gören, sevgili muhtarımıza KENTİM ŞİŞLİ Gazetesi olarak başarılar diliyoruz.

KUŞTEPE BİR GECEDE KURULMADI !..

Kuştepe Mahallesi gecekondu semti olarak bilinir. Oysa burası bir gecede kaçak olarak inşa edilmedi. Yerli halkı, 1950'li yılların başlarında Şişli'de gecekonduları yıkılacak olan insanlardı.

Kuştepe, 1953 yılında çıkartılan 6188 No'lu yasa ile sosyal mesken bölgesi ilan edilmişti. Bu yasaya göre İstanbul'un diğer bölgelerinde gecekonduları yıkılan halka arsa tahsis edilecek ve bu insanlar yıkılan gecekonduların yerine yenilerini yapacaklardı. Ancak gecekonduları yıkılacak olan halkın, yer gösterilmesi için verdiği mücadele yasadan çok daha önce başlıyor. Kuştepe'nin kurulmasını sağlayan yasanın meclisten çıkması için, Şişli'de gecekondularda yaşayan halk bir dernek kuruyor. Adı, 'Şişli Gecekondularını İhya ve Güzelleştirme Derneği'. Kanunsuz olduğu, gecekondu adıyla dernek kurulamayacağı söylenerek dernekleri kapatılıyor birkaç defa. Ancak 24 saat içinde isim değişikliği yaparak yeni dernekler kuruyorlar. TBMM'ye, valiye, gazetelere mektup yolluyorlar. Basın açıklamaları ve bazılarına izin verilmediği halde mitingler yapıyorlar. Kamuoyunun ilgisini çekebilmek için güzellik yarışmaları ve piyangolar düzenliyorlar. Celal Bayar ve Fahrettin Kerim Gökay'a giderek onların burayı ziyaret etmesini sağlıyorlar. Sonunda devletten Kuştepe'yi koparıyorlar.

 

 

 

YORUM BIRAKIN
YORUMLAR (0)
Habere Hiç Yorum Yapılmamış.
ÖNERİLEN HABERLER