Anasayfa
10 Subat 2024 - 11:06
YERİNDE DEĞİL RANTSAL DÖNÜŞÜM ! KAÇAR SOKAĞINI PROJEDEN KAÇIRDILAR!
Seksen yılı aşkın bir süredir, Beşiktaş Akatlar Karanfilköy Kaçar sokakta oturan yurttaşlar, TEM Otoyolu'nun kenarında bulunan Türkiye’nin önemli kentsel dönüşüm alanlarından birisi olan 200 bin metrekarelik alanda 1361 konut ve 132 ticari birim olmak üzere 1493 bağımsız birimden oluşan Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı Projesi olarak adlandırılan projenin içinde yer alacakları sırada, nedensiz bir şekilde plan dışı bırakılıyor. 26 haneden oluşan Kaçar sokak sakinleri, mağduriyet yaşadıklarını öne sürerek bir takım girişimlerde bulunmaya başlıyor.

Beşiktaş Karanfilköy Kaçar sokak sakinleri mağdur edildiklerini,  bu nedenle Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Avrupa Yakası Milli Emlak Müdürlüğüne başvuruda bulunmuş ve haklarını aramışlar. Buradan aldıkları cevap, yaşadıkları alanın Rezerv Yapı Alanı ilan edildiği bilgisi olmuş.  2019da imar barışı yapılmış, 2020’de Satın alma dilekçeleri alınmış olmasına rağmen halen dilekçelere yanıt verilmemiş, bu dönemde 2022 kararı olan Rezerv alan ilanı yanıtı verilmesi akıl alır gibi değil.

2017’den buyana yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için uğraşan mahalleliler ile konuyu kamuoyuna taşıyan ve TBMM soru önergesi veren DEVA Partisi İstanbul 2. Bölge Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, Beşiktaş DEVA Partisi İlçe Başkanı Mustafa Akgün ile görüştük.

KENTİM GAZETESİ: Sayın Mustafa Akgün, söz konusu Akatlar, Karanfilköy, Kaçar sokak sakinleri size nasıl ulaştılar, yerinde dönüşüm mağduru olan Kaçar sokak sakinlerinin sorunlarını kamuoyuna duyurma noktasında neler söyleyeceksiniz?

MUSTAFA AKGÜN: DEVA Partisi İlçe Başkanı olarak atandığımız zaman, öncelikle ilçe halkının sorunları neler, nerede ne sıkıntı var? Muhtarlarımızdan başlayarak, yerelde çözülemeyen, merkezi yönetimin çözmesi gereken problemleri ilçede ve ilçe dışında araştırmaya başladık.

Partimizin üyesi olan o bölgede oturan arkadaşlar ilçemize gelerek bize Karanfilköy’de yaşanılan mağduriyeti anlattılar. Biz de konuyu değerlendirmeye aldık. Beşiktaş Belediyesi’nde ilgililerle temasa geçtik. Fakat yeterli ve doğru bilgi alamadık. Kendi çabalarımızla araştırdık, bunun üzerine Akatlar, Karanfilköy Kaçar sokak sakinlerine gittik, yerinde görerek inceleme yaptık. Bu alanın hak sahipleri 30 Kasım 2023 tarihinden itibaren İstanbul 2.Bölge AKP ve CHP Milletvekillerine mailler atmaya başlayıp desteklerini zaten istemiş olduklarını da öğrendik.

Gördük ki; gerçekten bir mağduriyet var. Burada kuşaklar boyu yaşayan aileler; anne, baba, çoluk çocuk, diğer aile büyükleriyle birlikte doğal yaşantıları içerisindeler ve yerlerini, arsalarını, evlerini kendilerine yetecek şekilde ihtiyaçlarına göre yapmışlar. Ticari amaç düşünmemişler çok katlı veya bahçe içerisinde ikinci, üçüncü bina yapmamışlar ve satmamışlar, yerlerini ranta dönüştürmemişler, iki nesil, üç nesil ailece yaşayarak, insani olarak temel barınma ihtiyaçlarını karşılayarak bugünlere gelmişler.

Sizin de mahallede, kaçar sokakta gördüğünüz gibi, birbirlerine bitişik bahçe içerisinde, köpekleri, kedileri, tavuklarıyla mutlu bir şekilde yaşayan mahalleliler, kentsel yerinde dönüşüm teklifiyle karşılaşınca; yenilenme ve modernleşmenin iyi olacağını düşünerek razı olmuşlar, memnun olmuşlar. Söz konusu Yerinde kentsel dönüşüm teklifine evet demişler.

Sonradan bir baktık ki ne yerinde dönüşüm, ne kentsel dönüşüm, burası resmen rantsal dönüşüm olmuş.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı döneminde mevcut sorunu çözememişsin şimdi İBB Belediye Başkan adayı olarak mı çözeceksin? diye soruyorum.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kiptaş bu yeri ihaleye açıyor. Mülk sahipleri ihaleye giren firmanın kendilerine de yer vereceğini düşünerek razı oluyor.  650 kadar bağımsız mülkün bulunduğu yerin ihalesi Mesa Mesken A.Ş’ ne veriliyor. Fakat daha sonra ne olduysa,  Kaçar Sokak devamı olan bu alan 18/1 parsel sakinlerinin olduğu 28 hane genel proje içerisinden ayrı tutuluyor. Emlak konut ihalesine giren Mesa sıralamada 5. Sırada kalırken Yiğit Enerji ihaleyi alıyor.

İnşaat Firması 26 Haneyi Tehdit Etti

Yiğit İnşaat Firması, 600 den fazla hanenin yerini yapan MESA’nın yapım şartlarının dışında ve mağduriyet oluşturan önerilerle halkın karşısına dikiliyor.

Biz de halkımız adına soruyoruz, bu 28 hanenin bulunduğu sokak ve sakinlerine ait olan bölgenin neden yapımına devam edilmedi, hangi nedenle burası hazineye devrediliyor.

Devamında başka bir ihale ile başka bir inşaat firmasına veriliyor, bu yeni firma 28 haneden sadece iki tanesini ikna edip anlaşarak, yangından mal kaçırır gibi bir gece yarısı o iki haneyi elektrik, su ve doğalgazını kestirmeden yıkıyor, kalan 26 hane halkına da evlerinizden çıkın, çıkmazsanız, taşınmazsanız, elektriğinizi, suyunuzu, yolunuzu keseceğiz diye tehdit ediyor.

Biz buradan soruyoruz, halk soruyor, cevap istiyoruz, kim yetkiliyse, belediye başkanına, bu ayrıştırmayı kim yaptıysa ona soruyoruz, niye bizi bu sokağın sakinlerini genel projenin içinden ayırdınız, inşaat firması olarak siz kimsiniz? Ne hakla bizi buradan çıkarmaya, çalışıyorsunuz?

Mustafa Akgün, “Dünya 5’ten büyükse, İstanbul’da 5’liden büyüktür!”

İBB ve kuruluşu Kiptaş, bir inşaat firmasıyla halkını nasıl yan yana getiriyor? Şimdi biz soruyoruz, siz devletin bir kurumu olarak nasıl bir inşaat firmasıyla halkı karşı karşıya bırakıyor ve mağdur ediyorsunuz?

Yine vatandaş ve biz soruyoruz, aynı ihaleye aynı şartları yerine getireceğini bilerek ve belirterek giren iki firma arasında ne fark var da Yiğit İnşaat, Mesa Mesken firmasının yaptığı gibi yapamam, biz Mesa kadar büyük değiliz ve taleplerinizi veremeyiz diyerek vatandaşı mağdur ediyor, neyine ve kime güvenerek bu vatandaşlarımıza başka yere gitmelerini isteyebiliyor? MESA kadar büyük olmadığını iddia eden firma ihalede MESA’yı 5.sırada bırakarak ihaleyi alıyor.

Bu ihaleyi alan firma, inşaatı yapamıyor ve MESA gibi daire veremiyorsa bıraksın ihaleyi çekilsin! Yapmasın, gitsin!

Biz burada bu iki firmanın hangi şartlarla bu ihaleye girdiklerini ve şartnameye göre yapmaları gerekenleri öğrenmek istediğimizde, “Gizlilik Kararı” ile karşılaştık. Söz hakkı olan, mülk sahibi vatandaş kendisi için yapılacak işin sözleşmesini öğrenemeyecek de kim öğrenecek, böyle kapalı kutu, oldu bitti iş olmaz ki! Vatandaşlar haklarını, hukuklarını aramak için mahkemelere gittiler, yürütmeyi durdurma kararları aldılar.

18/1 parselin tapusunda çokça tahsis şerhi vardı ancak bu bölgedeki iki hak sahibinin açmış olduğu davalar sonucunda tapuya tedbir kararı alınmış, karşı açılan itiraz davaları da red ile sonuçlanmıştır.

KENTİM GAZETESİ: Sayın Akgün, siz ne zaman bu konuya müdahil oldunuz?

MUSTAFA AKGÜN: Biz, DEVA Beşiktaş İlçe Başkanlığı olarak iki aydan bu yana konuyu incelemeye başladık ve araştırmalar yaptık. Daha sonra konuyu DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcımız ve İstanbul 2. Bölge Milletvekilimiz Sayın Evrim Rızvanoğlu’na ilettik, mağdur vatandaşlarımızla bir araya getirdik. O da sağ olsun, konuyla çok ciddi olarak ilgilendi, kendisi de araştırdı ve gerçekten haksızlık, hukuksuzluk, uygunsuzluk, mağduriyet olduğunu gördü. Çevre Şehircilik Bakanlığı ile görüşerek TBMM’ne konuyla ilgili soru önergesi verdi.

Bu durumda biz TBMM’den olumlu bir yaklaşım ve karar bekliyoruz. Ancak kimseye söylemiyoruz ama TBMM den sanki olumlu yanıt gelmeyecekmiş gibi hissediyorum.

Karanfilköy’ün tamamı kentsel dönüşüm alanı ve ihaleye çıkarıldı, sonradan Kaçar sokağın bir bölümünü ayırdılar. Bu insanların bir kısmı burada doğmuş büyümüş, burada evlenmiş, yaşamları burada geçmiş. Elektriğini, suyunu, doğalgazını bağlatmış, kullanmış faturalarını ödemiş, vergilerini vermiş. Müracaat etmişler tapularını istemişler. Kendilerine tapunuzu vereceğiz demişler. Verilen sözler yerine getirilmemiş, tapuları verilmemiş. Şimdi bu insanları ne yapacaksınız? İroni olarak söylersek, “Kaçar sokak beşliye doğru kaçmakta!” Beşiktaş’ta Beşiktaşlıya bu mağduriyeti yaşatan bir firmanın yöneticisinin Beşiktaş gibi nadide bir kulübün yönetimine girmesi bile bizi üzmektedir.

KENTİM GAZETESİ: Beşiktaş’ın ilçe olarak en büyük problemi nedir.

MUSTAFA AKGÜN: Beşiktaş’ın ismi büyük fakat arkasında da ismi kadar büyük problemleri var. Yerel seçime giderken, seçime giren partiler bu konularda ne düşünüyorlar, bu tür sorunlarla ilgili bir planları var mı?  

Beşiktaş'ın milyon dolarlık arazisi var ama hükümet konağı yok. Beşiktaş’ın sınırları içerisinde konumu da güzel “Darphane” diye bir yerimiz var. Burası neden değerlendirilmez? Anlaşılır gibi değil. İlçemizdeki tüm kamu kurumları burada olmalı. Burası Beşiktaş’a layık çok kapsamlı ve işlevsel bir alan haline getirilebilir. İçinde Hükümet Konağı olan, dinlenme, oyun, gezi alanları ve sağlık, sosyal, kültürel birimleriyle Beşiktaşlılar için çok önemli yaşamsal bir yer olarak düzenlenebilir.

KAÇAR SOKAK MAĞDURLARI DEVA PARTİSİ 2. BÖLGE İSTANBUL MİLLETVEKİLİ EVRİM RIZVANOĞLU’NA TEŞEKKÜR ETTİ…

DEVA Partisi İstanbul 2. Bölge Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, Beşiktaş DEVA Partisi İlçe Başkanı Mustafa Akgün ile birlikte, Beşiktaş Akatlar Karanfilköy Karçar sokak, Kentsel dönüşüm ve gelişim alanı mağdurlarını yerlerinde ziyaret ettik, konuyu doğrudan kendilerinden dinledik.

DEVA Partisi İstanbul 2. Bölge Milletvekili Evrim Rızvanoğlu şunları söyledi: “Buradaki ilçe başkanımız Mustafa Akgün, sağ olsun böyle bir süreçten bahsetti. Bize evrakları gönderdi, bizde baktık bir mağduriyet olduğunu anladık ve yerleşkedeki yaşayanlarla bir araya geldik.

Süreci öğrendik, gerçekten önemli bir mağduriyet var. 2017’den bu yana yaşanılan süreç herkesi çok üzmüş. Biraz analiz ettikten sonra konuyu meclise taşımaya karar verdik. Anayasanın 98. Maddesine göre 15 gün içinde soru önergelerimize cevap geliyor, soru önergemizin cevabının gelmesini bekliyoruz.

Buradaki arkadaşlarımızla birlikte önergemizin takipçisi olacağız. Ben her arkadaşımızın şu talebini fark ettim. Fazlasını değil, bizim hakkımız olanı bize versinler. Bölge Milletvekili olarak hakkı savunmak çift taraflı olarak hakkı savunmak benim de görevim. Neyse hakkımız biz onu istiyoruz diyorlar.

Kentsel dönüşüm konusu da takip ettiğim hem de mağduriyetlerin çok yüksek oranlarda olduğunu bildiğim bir konu. Ama bu kadar uzun süreli mağduriyetlerin  insanların hayatına etkilerini de ayrıca araştırdığım bir konu, burası tam buna bir örnek.

1940’dan bugüne burada yaşayan bir bölge halkı var. Siz onlara şimdi diyorsunuz ki kalkın buradan sürülün. Bizde sürgüne karşı olduğumuz için şimdi buradayız.

Benim TBMM’de ilk dönemim, şuana kadar 13 soru önergesi ve bir kanun teklifi verdim. Bu sorunun çözümü için sadece bir önerge verdik, bitti olmayacak. Mecliste yapacağımız basın toplantıları ve yeni önergeler ile tekrardan bu sürecin takipçisi olacağız. Ta ki buradaki arkadaşlarımızın yüzü gülene kadar.” Dedi.

Kaçar sokak sakinleri diyor ki; "Ancak belli ki bazı yanlış anlaşılmalar olmuş, bize de doğrusunu açıklamak düşer. Bizler ilk başta avukat aracılığıyla görüşme ve yazışmalar sonrasında sonuç alınamayınca tüm hak sahipleri olarak Cimer'e başvurularımıza başladık. Cimer’den de sonuç alamayınca, İstanbul 2.Bölge AKP ve CHP milletvekillerine durumu anlatan email’lerimizi 26 Milletvekiline gönderdik ve desteklerini istedik. Bu email’lerimize tek dönüş yapan CHP listelerinden meclise giren DEVA Partisi vekili Evrim Rızvanoğlu oldu, kendisine canı gönülden teşekkür ediyoruz.” Dediler.

Temel Barınma Hakkımız Elimizden Alınamaz!

Sayın Murat Kurum'un Beşiktaş Çarşı gezisinde, hak sahiplerimizden Yıldız Kol, Sayın Murat Kurum’un yanına gitti ve olan biten bütün dertlerimizi anlattı. Ancak bizim bu görüntülerin vardığından 1 Şubat akşamı bir hak sahibinin grupta paylaşması üzerine haberimiz oldu. Anlatmak istediğimiz bizler bizim için emek veren çabalayanların farkındayız ve onlara asla görmezden gelmeyiz.

1 Şubat akşamı sosyal medya paylaşımlarına bakarsanız göreceksiniz ki AKP İlçe Başkanı M. Yıldırım Turan hakkında Murat Kurum’un paylaşımlarına ve başka yerlere Sn. Turan’ın desteğini belirterek Sn. Kurum’dan ilçe başkanına destek olmasını isteyerek sokağımıza davet ettik. Ayrıca sosyal medyada hashtag’imizi siyasileştirmeye çalışanlara da yanıtlar verdik, açıklama yaptık, ricada bulunduk, destek istedik.

Ayrıca Beşiktaş Rizeliler Derneği Başkanı Ahmet Koçun da desteğini belirtmeden geçmek istemiyoruz.

Bizi Siyasetin İçine Çekmeyin, Biz Hakkımızın Peşindeyiz!

Bu bizler için bir barınma hakkıdır ve 700’e yakın komşumuz gibi yerinde olmasını istememiz de takdir edersiniz ki en doğal hakkımızdır. Bizler siyasete çekilmek istemiyoruz. İçimizde her siyasi görüşten insan var, bu  noktada bizim için siyaset hiç yeri olan bir alan değil. 15 Ekim’den bu yana güzellikle, tüm muhataplarla iletişimde kalarak çözmeye çabaladık ancak gelinen noktada çaresizlik içinde kaldık, kalan diğer tüm yolları denemek zorundayız.

Bölgemizin ihalesi Kurum’un bakanlığı döneminde yapıldığı için Murat Kurum’a, İhaleyi yapan kurum olması nedeniyle Emlak Konut’a ve dönemin Emlak Konut Genel Müdürü Hakan Gedikli’ye çokça sesleniyoruz. Lütfen durumunuzun başka yerlere çekilmeye çalışılmasına sizlerde müsaade etmeyin.

Biz Kaçar Sokak sakinleri olarak, sadece yerinde dönüşüm hakkımızın peşindeyiz ve 31 Mart öncesi keyifle sözleşmelerimizi yapmış olmak için çabalayan 26 hak sahibiyiz. KENTİM HABER MERKEZİ

Kaçar Sokak Mağduru Yıldız Kol, hakkımızı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz dedi.

YORUM BIRAKIN
YORUMLAR (0)
Habere Hiç Yorum Yapılmamış.
ÖNERİLEN HABERLER