Anasayfa
10 Ocak 2024 - 18:22
10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ’MÜZ KUTLU OLSUN
Türkiye’de Görme engelliler için (Braille Alfabesi) yayınlanan ilk ve tek gazete Görülmeyen Gazete ve Kentim Şişli Gazetesi ekibi; Saime Oğuzhan, Doğan Satmış, İnci Kaya, Hüseyin Toksöz, Ökkeş Bölükbaşı ve “Kadın Kadına Röportajlar” yazarı Dilek Özdemir ile gazetemizin ofisinde bir araya geldik. 2024 yılında gerçekleştirmeyi düşündüğümüz projelerimiz hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Şişli Belediyesi CHP Meclis Üyesi Aday Adayı Bülent Talanay, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’müzü kutlamak için ziyaretimize geldi. Talanay, hoş sohbeti ile günümüze renk kattı.

ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ NEDEN KUTLANIYOR?

4 Ocak 1961'de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur. 1961-1971 arasında “Çalışan gazeteciler bayramı” adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, ” 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü” olarak değiştirilmiştir.

212 SAYILI YASANIN ÖNEMİ NE?

Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu. Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu'nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır. “Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar vermişlerdir.

Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başladı ve 1971'de “Çalışan Gazeteciler Günü” halini aldı.

Gazeteciler özgür olursa demokrasi de güçlü olur. Cezaevlerindeki tutsak gazetecilerin, çalışan gazetecilerin ve işsiz gazetecilerin; 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz.

Mahatma Gandi’nin dediği gibi; “Gazetecilik asla bencil amaçlarla ya da sadece geçim kaynağı kazanmak ya da daha da kötüsü para biriktirmek için fahişelenmemelidir. “

YORUM BIRAKIN
YORUMLAR (0)
Habere Hiç Yorum Yapılmamış.
ÖNERİLEN HABERLER