“Herkes için lavanta, herkes için Lavandist” mottosuyla yola çıkan lavanta bakım ürünleri markası Lavandist’in kurucusu Osman Tugay, analiz raporu olmayan lavanta yağları için tüketicinin analiz raporu sormasını önerdi. Hiçbir üreticinin, yağının kalitesini ispattan, gayet uygun analiz maliyetleri çerçevesinde kaçınmaması gerektiğini vurguladı. Lavanta yağı analiz sonuçlarının Avrupa Farmakope’sine uygun olması gerektiğini de belirten Tugay “Lavanta yağı kullanımında, yağ kalitesiyle ilgili sorulacak ilk soru kâfur (camphor) oranının ne kadar olduğudur. Bu oran da Avrupa Farmakope’sine göre maksimum %1,2’dir” dedi.
Lavanta yağı çeşitli nedenlerle kadın erkek hemen herkesin kullandığı kokusuyla büyüleyen bir yağ. Ancak lavanta yağı alırken de dikkat edilmesi gereken önemli hususlar var. “Herkes için lavanta herkes için Lavandist” mottosuyla yola çıkan Lavandist markasının kurucusu Osman Tugay, tüketicileri lavanta yağı alırken dikkat etmeleri gereken noktalar konusunda uyarıyor. Bu noktalardan birincisi, lavanta yağının Avrupa Farmakope’sine uygun analiz raporunun bulunması.
Tugay: “Lavanta yağının analizi tüketici ile paylaşılmalıdır”
Osman Tugay “Analiz raporu olmayan lavanta yağlarının kâfur oranını bilmek mümkün değil. Oysa bir tüketicinin ilk sorması gereken oran bu. Bu yüzden her üretici yağının kalitesini ispatla yükümlü aslında. Gayet uygun olan analiz maliyetlerinden kaçınmamalı. Bu analiz raporlarını almak da çok kolay. Üreticinin yapacağı tek şey akredite edilmiş üniversite laboratuvarlarında yağlarının analizlerini yaptırmak” diyor. Tugay lavanta yağının içinde yer alan bileşenlerin Avrupa Farmakope’sine uygun oranlarda olmasının önemini vurgulayarak ancak farmakopiye göre üretilen yağların insanda tüketime uygun olduğunu belirtiyor.Ve ekliyor:“Lavanta yağının kalitesi ve değeri tamamen analiz sonucuna göre belirlendiğinden talep edilmeden tüketici ile paylaşmak sorumlu bir üreticiliktir” diyor.
Tugay: “Lavanta yağı kullanımında, yağ kalitesiyle ilgili sorulacak ilk soru kâfur oranının ne kadar olduğudur”
Osman Tugay tüketicilerin lavanta yağı satın alırken üzerinde durmaları gereken ikinci noktanın kâfur oranı olduğu söylüyor. Çünkü kâfur, lavanta yağının kalitesini belirleyen en önemli madde olarak kabul ediliyor. Lavanta yağından anlayan birinin yağın kalitesiyle ilgili soracağı ilk sorunun kâfur oranı olduğunu belirten Tugay, “İyi kalite bir lavanta yağında Avrupa Farmakope’sinin belirlediği kâfur oranı maksimum %1.2’dir” diyor. Bu bağlamda Lavandist Lavanta Yağı’nın kâfur oranı hakkında da bilgi veren Tugay, “Belirttiğim gibi farmakopede kâfura en çok %1.2 ye izin verilirken Lavandist yağında bu oran %0,13 dür” diyor.
Lavanta yağı alırken nelere dikkat etmeli?
Osman Tugay tüketicilerin ancak analiz yaptırırlarsa ya da analiz raporlarını talep ederlerse yağ kalitesinden %100 emin olabileceklerini özellikle vurguluyor. Lavanta yağında tağşişin fiyatın yüksekliğinden dolayı, çok sık yapıldığını belirten Osman Tugay, “En çok rastlanan
yöntemler soğuk sıkım yağ karıştırmak ve sentetik koku katmaktır. Soğuk sıkım yağ kolayca test edilebilir. Temiz bir kağıda damlatılan yağ saç kurutma makinesi ile kurutulur. Bu sıcaklıkta soğuk sıkım yağ uçmayacağından kağıtta leke kalır. Lavanta yağının tüm bileşenleri uçucu olduğundan saf yağ iz bırakmaz”diyor. Piyasada, yüksek oranda kâfur içeren (%5-7,5) ve farmakopeye uygun olmayan İntermedia türü lavantalardan elde edilen yağların da satıldığını da belirten Tugay, iyi kalitede yağların Lavandula Angustifolia cinsi lavantadan elde edildiğibilgisini de veriyor. Bu konularla ilgili daha geniş bilgileri Osman Tugay, önümüzdeki aylarda açılacak Dijital Lavandist Okulu’nda da paylaşacağını vurguluyor.
Osman Tugay kimdir?
Şişli Terakki Lisesi’nden sonra Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olan Osman Tugay, tekstil sektöründe profesyonel hayatına başladı.25 sene tekstil sektöründe orta ve üst kademe yönetici ve firma sahibi olarak çalıştıktan sonra 7 sene de tekstil ve çevre konularında danışmanlık yaptı. Tugay, Toprak Dede olarak tanınan Hayrettin Karaca’yla birlikte de çalıştı. Yeni nesil tarım ile eskiden beri ilgilenen Osman Tugay, lavanta ekimi ile beyaz yakadan girişimci kimliğine geçiş yaptı. Tugay, Lavandist markasının sahibidir.
Lavandist hakkında
Lavandist, 2020 yılında endüstri mühendis Osman Tugay ve triko tasarımcısıeşi Şengül Tugay tarafından kuruldu. 13 dönümlük bir alanda yetiştirdikleri yüksek yağ kalitesine sahip lavantadanelde edilmiş hammadde,kozmetik bakım ürünlere dönüştü. Osman-Şengül Tugay yetiştirdikleri lavantaların yanı sıra, lavanta yağı elde edilen distilasyon tesisi de kurdular velavanta yağı damıtımının bu ünitede yapılmasını sağladılar. Buradan elde edilen yağla,Tugay çifti dermatoljik testlerden geçmiş kozmetik bakım ürünlerini,“Lavandist” adı ile kendi on-line satış kanalları olan lavandist.com üzerinden sundular.
Lavandist Lavanta Yağı, Avrupa farmakopesine uygun üretilmesinin yanı sıra yağ kalitesine en çok etki eden ve istenmeyen bir madde olan kâfurun, kullanılmasına Avrupa farmakopesi maksimum %1,2oranında izin verirken Lavandist markasının yağlarındaki kâfur oranı %0,13 gibi son derece düşüktür.
İstanbul’dan ilham alarak üretilen Lavandist, lavantacı ve İstanbul’un lavantası anlamlarını taşıyor. Lavandist kozmetik ürünleri başta lavanta yağı olmak üzere, köpük sabun, lavanta kolonyası, duş jeli, nemlendirici el ve vücut losyonu, topuk yumuşatıcı krem, yastık spreyi, yüz temizleme jeli, yüz-el-vücut kremi olmak üzere şimdilik 9 farklı üründen oluşuyor. Sürekli yapılan ar-ge çalışmalarıyla Lavandist ürün gamına 2023’te yeni ürünler eklenecek. Ayrıca yine 2023te açılacak Dijital Lavandist Okulu’nda, Osman Tugay lavanta ile ilgili tüm merak edeilenleri paylaşacak.