KENTİM: Sizi tanımak isteyen okurlarımıza kendiniz hakkında ne söylemek istersiniz?
HASAN ATİK: 1996 doğumlu ve Ağrı’lıyım. Bahçeşehir Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Büyük bir aileye sahip olduğum için şanslıyım. Ailemden çalışma alışkanlığı eğitimi ve teşvikini aldım, diğer kardeşlerim gibi. Bütün aile bireylerimizle iş hayatı içerisinde farklı işlerde çalışarak üretime katkıda bulunuyoruz. Ben iş hayatıma, 13-14 yaşımdayken garsonluk, bellboyluk, bulaşıkçılık yaparak başladım ve bu çalışmamın faydasını işletmeciliğimde gördüm.
KENTİM: Hasan bey, bu tarihi mekana ne zaman sahip oldunuz?
HASAN ATİK: Bu tarihi mekanı babam, 2002 yılında almış ve 8 yıl hiçbir şey yapmadan bekletmiş. Daha sonra Ağabeyim otel haline getirerek, müşterilerimizin hizmetine sundu. Bu aşamada ben de bir şekilde işin içine girerek bu güzel işletmeyi devraldım.
Atik Palace Hotel işletmeciliğimizin dışında inşaat, restoran ve düğün sektörlerinde de faaliyetlerimizi devam ettiriyoruz.
KENTİM: Sizin de dediğiniz gibi otelinizin antik bir görünüme sahip! Bunu nasıl başardınız?
HASAN ATİK: Otelimiz, 2. derece ve yaklaşık 100 yılı aşmış tarihi bir bina. Biz bu tarihi dokuyu koruduk. Anıtlar kurulu ile birlikte projeyi yönettik, taş merdivenlerden yığma duvarlara kadar değişiklik yapamadık. Yapmak da istemedik. Binamızın iç mimarisini, dizaynımızı lüks den çok antika eserlerle tarihi yapısına uygun değişikliklerle yaptık. Mermerlerini özel seçtik ve iç mekân ahşaplarını, ceviz ağacından yaptık. Tarihi dokusunu korumak istedik. Özenle seçilmiş duvar kâğıtları, aydınlatması, insanların zevkine uygun bir şekilde döşenmiş odaları ve ince detaylarıyla daha kapıdan girerken misafirlerimiz kendilerini 17. yüzyıl malikânesinde hissediyorlar.
Fransız mimarisinin estetik ve eskimez çizgileriyle işlenmiş olan binamız 1906 yılında inşa edilmiştir. Binanın orijinal yapısını korumak suretiyle, 2010 yılı içerisinde başladığımız geniş çaplı restorasyon ve güçlendirme çalışmalarını 2011 Mayıs ayı itibariyle tamamlamıştık. Barok sanatının bütün görkemini ve ince işçiliğini yansıtan binamız detaylara önem veren misafirlere hem konforu hem de görsel estetiği aynı mekânda sunmaktadır.
KENTİM: 100 yıllık binadan bahsediyoruz. Daha önce bu mekan ne olarak kullanılmış.?
HASAN ATİK: Daha önce burası bina ve konut olarak kullanılmış. Bazı müşterilerimiz, otel binamızın eski sahiplerinin isimlerini vererek; "burası Ermeni şu kişinin eviydi" vb. bilgi almaya çalışıyorlar. Muhtemelen Ermeni veya Yunanlı bir aile tarafından konut olarak kullanılmış.
KENTİM: Şişli / Osmanbey, İstanbul’un önemli bir merkezi ve tekstil iş dünyasının bulunduğu bir yer. Burada böyle önemli lokasyonda olmanızın ve otelinizin potansiyel ayrıcalığı nedir, kimlere hizmet veriyorsunuz.?
HASAN ATİK: Geleceği planlayarak müşterilerimize hizmet veriyoruz. Tekstil sektörü dışından da 10 yıllık eski müşterilerimiz var her sezon fiyat politikamızı, kalitemizi gözden geçirip müşterilerimizin bütçesine uygun hazırlık yapıyoruz. Çoğunluğu sektör dışından yabancı müşterimiz var. Sezon başlangıcında eski müşterilerimizden oluşan %30 kapasitemiz dolu oluyor, biz bunun üzerine çalışıyoruz.
KENTİM: Müşterileriniz sizi neden tercih ediyor.?
HASAN ATİK: Müşterilerimizin bizi tercih etmelerinin sebebi otelimizin Metroya, Nişantaşı’na, Cevahir AVM’ye yakın oluşu... Taksim Meydanı'na 5 dk. mesafede olup; misafirlerimiz hem iş hem tatil amacıyla kaldıkları otelimizde gitmek istedikleri bir çok noktaya kolayca ulaşabiliyorlar İstanbul Havaalanına 17, Sabiha Gökçen Havaalanına ise 41 kilometre mesafede bulunan otelimiz, İstanbul Metrosu, Açık Hava Tiyatrosu, Askeri Müze, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, kongre merkezleri, sergi salonları, seyahat acentelerine ve iş merkezlerine yürüme mesafesindedir.
Ayrıca aile işletmesi olarak 10 yıllık hizmetimizle güven sağladık. Hijyen, temizlik ve güven faktörüyle müşterilerimize olan saygınlık ve sevgimizi tescil ettirdik. Yurt dışında gelen müşterilerimiz, güveni ve huzuru tercih ettiği için bizim otele geliyorlar.
KENTİM: İnşaat Mühendisi olduğunuzu söylediniz. Bu alanda bir çalışmanız oldu mu?
HASAN ATİK: Elbette... Cunda Adası'nda 4 villa yaptık. Sonra turizm sektörüne yöneldim. Düğün salonu olarak faaliyete bulunan, Sarıyer’de Boğazda bir yerimiz var. Eski Büyükdere İskelesi'ni aldık ve işletmeye açtık, düğün ve benzeri toplantı hizmetlerini orada veriyoruz. Alt katı restoran ve üst katı düğün salonu olarak değerlendiriyoruz. Burada ise küçük çaplı toplantılar ve nişan törenlerini burada bu alanda yapıyoruz.
KENTİM: Pandemi sürecinden geçtik. Kısıtlamalardan nasıl etkilendiniz ve neler yaptınız.?
HASAN ATİK: Gerek pandemi, gerek Gezi sürecinde 8 ay kadar kapalı kaldık. Bu nedenle % 5 –% 8 doluluğa geriledik. Bu bizim için çöküntü oldu çünkü genel giderlerimizi karşılayamadık. Ancak diğer otellerden farklı olarak mülk sahibi oluşumuz bizim avantajımız oldu.
Çoğu kiracı otel kirası ödeyemediği veya ödemek istemediği için otellerini kapattılar bu nedenle birden bire otel sayısının düşmesi bize yaradı. Osmanbey’de 400 otel varsa bunların sadece 20 – 25 tanesi açıktı. Bunun yanında olaysız otel olmamız nedeniyle yeni müşteriler geldi ve yüzde otuz sabit eski müşterimizle birlikte çok sıkıntı çekmedik ve kira vermediğimiz için idare ettik.
KENTİM: Turizm sektörünün zorluklarına rağmen bölgenizde açılan otel sayısı arttı. Böylesi bir durumda avantaj ve dezavantajlarınız neler.?
HASAN ATİK: Bölgemizde ve İstanbul da otel sayılarının artması kısa vadede bizi olumsuz etkiliyor. Fakat uzun vadede derme çatma birçok otelin yetersiz ve kalitesiz hizmet vermeleri bize avantaj olarak geri dönüyor.
Yabancı ülkelerde nüfus oranlarına ve gelecek turist sayıları orantılarına göre otel sınırlaması olmasına rağmen İstanbul’da derme çatma birçok otelin yetersiz ve kalitesiz hizmet vermeleri piyasamızı olumsuz etkiliyor.
KENTİM: Genç bir işletmeci olarak bu mesleği sevdiniz mi.?
HASAN ATİK: Otelcilik mesleğini çok sevdim çünkü 13-14 yaşımda garsonluk, bellboyluk, housekeeper ve gece bulaşıkçılık yaparak başladım ve bu iş hayatımın faydasını işletmeciliğimde gördüm. 4 ay resepsiyon görevlisi olarak çalıştım ve otelcilik işini temelinden öğrendim. İşletme içerisinde kim nerede ne yapıyor, kaytaranlar nereye kayboluyor, hiçbir şey gözümden kaçmıyor, çünkü tecrübemle hepsini biliyorum. Otelciliğimin yanı sıra eğitimini aldığım inşaat mühendisliğime ve inşaat işlerine devam ediyorum.
KENTİM: Şişli'nin diğer ilçelerden farkı var mı? Size göre Şişli ayrıcalıklı bir ilçe mi?
HASAN ATİK: Şişli İlçesi, farklı bir konumda yer alıyor. İş yerimiz burada olduğu için söylemiyorum, diğer ilçelerde de işletmemiz olduğu için bunu bilerek söylüyorum. Örneğin Şişli, yaşanan eylem ve olaylardan etkilenmiyor. Gezi olaylarında, direniş olduğunda miting ve yürüyüşlerde Taksim, Talimhane, Beyoğlu etkilenir ve oteller kapanırken, Osmanbey’de hiçbir sıkıntı yaşanmaz. Bunun böyle olduğunu yaşayarak öğrendim. Böylesi durumlarda müşteri artışlarımız oldu. Burası lokasyon olarak birçok yere ulaşım kolaylığı nedeniyle turizm ve tekstil sektörleri açısından cazip bir yerdir. Bana sorarsanız İstanbul’un kalbi neresi.? diye. Bana göre İstanbul’un kalbi Şişli'dir, derim.