Şişli Belediye Meclisinin Aralık ayı son birleşiminde Belediye Başkanı Muammer Keskin yarım asırdır tapu-mülkiyet sorunu olan Okmeydanı Mahmut Şevket Paşa Mahallesinin sorunlarına ilişkin meclis üyelerine ve kamuoyuna açıklamalar yaptı.
Yaklaşık 33 hektarlık bir alana sahip mahallenin yarısına yakını hazine mülkiyetine ait. Dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından 1984 yılında çıkarılan 2981 sayılı af yasasıyla mahallede yaşayanlar hak sahibi olmuştu. Bedel karşılığında da arsaları verilecekti. Yaşayanların ekonomik sıkıntıları ve yerel yöneticilerin üzerine düşen görevleri eksik yapmaları nedeniyle yasadan kaynaklanan haklar yerine getirilemedi. Vatandaşlar başvurularını yapmaya ve Ziraat Bankasına harçları ödemesine rağmen Tapu Tahsis Belgeleri aradan 38 yıl geçmesine rağmen Tapuya dönüştürülemedi mülkiyet sorunları çözülemedi.
Muammer Keskin’in Belediye Başkanı seçilmeden önce önemli vaatleri arasında bulunan Mahmut Şevket Paşa Mahallesi Mülkiyet sorununu ancak 3 yıl sonra meclis gündemine taşıması ve konunun takipçisi olacağını yüksek perdeden söylemesi mahalle sakinlerinde yeniden heyecan ve umut yarattı.
Hak sahipliği ve mülkiyet hakkı tespit çalışmaları için İBB tarafından mahallede açılan İmar ve Mülkiyet Çözüm ofisinde 1122 adet başvuru dilekçesi topladıklarını ve bu belgeleri Çevre Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Müdürlüğüne, Belediye uzmanları tarafından tasnif ve incelemeden sonra 22 Ekim 2021 tarihinde bir üst yazıyla verdiklerini belirten Muammer Keskin, “Komşularımızın hak sahibi olduklarını biliyoruz. Komşularımızın ödeyebileceği makul bedellerle arsa tapularına kavuşmaları için elimizden ne geliyorsa yapacağız’ dedi.
İstanbul 2 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 15.09.2010 tarihinde Okmeydanı’nı Tarihi Sit Etkileşim Geçiş Alanı ilan etmişti. Şişli Belediyesi 27.05.2021 tarih 4782 sayılı yazı ile bu karara itiraz etti. Fakat bu itiraz reddedildi. Belediye bu kez itirazın reddine karşı Yüksek Kurula itiraz etmeye hazırlanıyor. Matbu itiraz dilekçeleri muhtarlık kanalıyla vatandaşlara da dağıtıldı. İsteyen komşuların muhtarlıktan bu dilekçeleri temin edip bireysel olarak itiraz edebileceğini söyleyen Muammer Keskin yaptığı sunumda bu konunun da takipçisi olacağını ifade etti.
Mahallenin tapu-mülkiyet sorunun İBB, Milli Emlak ve Şişli Belediyesinin ortak çabasıyla çözülebileceğini bunun siyasetinin yapılmasının doğru olmadığını konut ve yaşam hakkı olduğunu belirten Keskin, “bu konuda hiç kimseye siyaset yaptırmayacağını tapular verilinceye kadar bu konunun bizzat takipçisi olacağını’’ söyledi.
Şişli Belediye Meclis toplantısını izleyen Mahmut Şevket Paşa Mahalle Muhtarı Muharrem Gözel şunları söyledi, ‘bu konu siyasi bir meseledir. Tüm siyasi partilerin konsensüsü olduğunda makul bedellerle hak sahipleri ödemelerini yapabilir ve akabinde de hemen tapular hak sahiplerine verilebilir. Mahallenin mülkiyet ve imar sorunun çözülememesinin en büyük vebali çarpık yapılaşmaya göz yuman daha önce görev yapmış bir kısım yerel yöneticiler ve meclis üyeleridir. Bu nedenle hak sahibi vatandaşların mülkiyet sorunları çözülmedi.”
Mahallenin bir bölümünün Kültür varlıkları kurulunca Okmeydanı Tarihi sit etkileşim Geçiş alanı ilan edilmesi konusuna da değinen Muhtar Gözel, “hak sahiplerine haksızlık edildi. Bu alanda Kurulun ifade ettiği gibi sit alanı vasfı kalmadı. Mahallede herhangi tarihi taş ve kalıntı bulunmuyor, Beyoğlu Belediyesi sınırları içinde tarihi bir alan biliniliyor. Muhtarlık olarak Belediyemizin dağıttığı itiraz dilekçelerini komşularımıza imzalattık ve şimdiden 400 civarında dilekçe topladık bu dilekçeleri de Yüksek Kurula vereceğiz. Sorunun çözümü için tüm siyasi parti temsilcileriyle görüşmelerimiz devam ediyor.” Diyerek sözlerini tamamladı.