Şişli’nin en kadim mahallelerinden biri olan Bozkurt Mahallesindeyiz. Muhtar Ercan Ece’ye dünden bugüne yaşadıkları ve çok sevdiği mahallesini sorduk…
Muhtar Ercan Ece kimdir?
1971 Erzincan doğumluyum. Evliyim 3 çocuğum var. Doğduğum sene İstanbul'a gelmişiz. Teyyareci Fehmi Sokak'ta başlayıp Türkbey Sokak'ta devam eden yaşantımızda buranın yerlisi olarak 47. senemize girmiş bulunuyorum. İlkokulu Talatpaşa'da, ortaokulu dışarıdan bitirdim, şu anda da lise son sınıftayım. Bunun haricinde kürk ve deri ticareti yapıyordum. Halaskargazi Caddesi'ndeki İzmirli Kürk Sarayı'nda başladım. Askerden geldikten sonra ilk dükkanımı da Şahin Sokak'ta açtım.
Modacalıktan muhtarlığa geçiş nasıl oldu?
Benden önceki muhtar Ömer Ali Çelik'ti, kendisine geçmişte yaptığı hizmetlerden dolayı çok teşekkür ediyorum. Ama o dönem bir değişikliğe ihtiyacı vardı mahallemizin. Benim de herkesle diyalogum iyidir. İnsanlarla küsme diye bir derdim yoktur. İnsanların samimiyetine inan birisiyim. Benim etrafımda çocukluğumdan beri Ermeni, Rum arkadaşlarım vardı. Hep birlikte büyük bir aile içinde büyüdük. Hâlâ birbirimize gider geliriz. Aynı zamanda Taksim Spor Kulübü üyesiyim. Her cenazeye katılırım. Bu özelliklerimi kullanmak ve daha fazla hizmet vermek için aday oldum. İlk seçimi çok fazla çalışamadan 100 oyla kaybetmiştim. İkinci seçimde ise 200 oy farkla kazandım.
Seçimi kazanma formülünüz neydi?
Bununla ilgili bir anımı paylaşmak isterim. Üniversiteli Ermeni bir kardeşim bana geldi ve bir tez yazmak istediğini söyledi. Hangi konuda yazması gerektiği hakkında benden yardım istedi. Ben de ona, 'Muhtarlık nasıl kazanılır diye bir tez yaz' dedim. O sırada muhtar adayıydım. Tek tek kapı kapı dolaşarak insanlara neden seçilmem gerektiğini detaylı olarak anlattım. Bahsettiğim kardeşim de tezini yapıyor, üniversiteye gidiyor ve birinci oluyor. Bunun üzerine üniversitenin profesörü sormuş, 'Senin muhtar kazandı mı?' O da seçimi kazandığımı söylemiş.
Ticaret hayatınız devam ediyor mu?
Şu anda Baysungur Sokak'ta Ermeni ve Müslüman vatandaşlarımızın bir araya gelebildiği bir kahvehane işletiyorum. Orada güzel dostluklar kurduk. Kürkçülük ise benim için zevk işi. Şu anda kürkçülüğe ara vermiş durumdayım ama hayallerimde bazı projeler var. Uygun zamanı bulduğumda bu projelerimi hayata geçirmek istiyorum.
Mahalledeki seçmen sayısı ne durumda?
En son seçmen sayımız 8900 kişiydi. Bu yerel seçimlerde ise 11 bini bulur diye düşünüyorum. Çok az Suriyeli, Moğol ve Afrikalı kesim var mahallemizde. Yaşayan kişi sayısının ise 17 bin civarında olduğunu tahmin ediyorum. Orta yaşın üstünde ciddi bir kitle olduğu kadar üniversite okuyan gençlerimiz de oldukça fazla.
Muhtarlığınızda ne gibi sıkıntılar yaşıyorsunuz?
Ben ilk muhtar olduğumda zaten halkla iç içe olduğumdan dolayı bazı projelerim vardı. Spor tesisleri, sağlık merkezi, yaşlılarımız için dinlenme yeri ve kütüphane gibi projelerimi belediyeye sundum. Hatta dosya halinde Belediye Başkanımız Sayın Hayri İnönü'ye verdim. Fakat, belediye yetkilileri bu konularla benim kadar ilgilenmediler. 'Bakalım, ilgilenelim' dediler ama sonrasında hiçbir ses çıkmadı. Dolayısıyla Bozkurt Mahallesi'nde benim muhtarlık dönemimde yapılmış hiçbir çalışma yok. Zaten üzgün olmamın sebebi bu. Ben hayallerimi gerçekleştiremedim.
Mahallenizde kamu binaları var mı?
Okulumuz, sağlık ocağımız, parkımız, kilise ve sinegog yok. Sadece Ergenekon Caddesi üzerindeki Beyazıt Veli Camii'miz var. Arsalarımız da var ancak belediyemiz bence kendine ait ne kadar taşınmazı olduğunu bilmiyor. Belediye bize yardım etmesi gerekirken, biz belediyeye yardımcı oluyoruz. BEDAŞ, İSKİ, Telekom gibi kurumlar için belediyenin çalışanı olarak görev yapıyor olmamıza rağmen çok büyük sıkıntılar çekiyoruz. Belediyenin üzerinden yük almamıza rağmen bize en ufak bir teşekkür bile gelmiyor.
Yeni dönemdeki projeleriniz nedir?
Ben buraya büyük projeler sunarak geldim. Hatta bu projelerimi Sayın Hayri İnönü'ye de sunmuştum ama kendisiyle bir daha görüşme fırsatımız olmadı. Bir çayımı içmeye bile gelmedi. Yeni başkanın projelerime nasıl katkıda bulunacağını merakla bekliyorum. En önemlisi otopark projem var. 900 metrekarelik bir arsamız var. Buraya aynı zamanda kreş, spor merkezi yapılabilir. Sayın Mustafa Sarıgül burayı gördü ve inceledi. Projemi de çok beğendi "Kesinlikle olur" dedi.
Bozkurt mahallesinin en büyük skınıtısı nedir?
Mahallemizin en büyük sıkıntısı otopark sorunudur. İnsanlar dışarı çıkıp geri geldiğinde park edecek yer bulamıyor. İkincisi yaşlılarımız dinlenme yeri bulamıyor. Kendi mahallelerinde olmak yerine başka mahalledeki parklara gidiyorlar. Yaşlı olmaları sebebiyle sağlık açısından da riskli bir durum. Bozkurt Mahallesi'nin ciddi olarak otoparka ihtiyacı var. Belediye ile muhtarlığımız arasında iyi bir diyalog yok maalesef. Kişisel bir problem olduğuna inanmak istemiyorum.
Semtinizde oturan ünlü var mı?
Hayko Cepkin, kendisi beni geçtiğimiz aylarda İstanbul Garaj'da verdiği konserde çok güzel ağırlamıştı. Harika bir insan…
Bölgenizdeki vatandaşlara bir mesaj vermek ister misiniz?
Muhtarlığım dönemimde vatandaşlarımız çok iyi bir kaynaşmamız oldu. Kimin ne sıkıntısı varsa, saat kaç olursa olsun beni arayabilirler. Mahallemizin yüzde 50'sinde telefon numaram vardır. Onlarla aramızdaki bu diyalogun devam etmesini ve hizmetlerimizi tecrübelerimizle birlikte daha da arttırmak istiyorum.
Haluk Küçük (Kuaför)
25 yıldır Bozkurt Mahallesi'ndeyim. Ekonomik kriz hepimizi zorluyor. Meslekteşlarımın hepsi çok şikayetçi. Mahallemiz çok güzel. Buradan yaşamaktan mutluyum. Muhtarımız Ercan Ece'den ise daha çok memnunum. Her şeyden önce bizimle çok ilgileniyor.
Noray Kocabıyıkyan (Organizatör)
15 yıldır düğün, cenaze gibi organizasyon hizmetleri veriyoruz. Şişli'den oturmaktan memnunum ama belediyeden memnun değilim. Mustafa Sarıgül döneminde cenaze için iki araba gönderilirdi, şimdi bir arabadan fazla vermiyorlar. Devletin camilere katkısı çok ama kiliselere, patrikhanelere hiçbir katkısı yok maalesef.
Ali Aydın Özdoğan (Terzi)
39 senedir Bozkurt Mahallesi'nde oturuyorum. Mahallemi çok severim. Muhtarımızdan da çok iyidir, babasını da tanıyordum. İşler çok iyi değil. Eskiden sadece erkeklere hizmet verirdim ama artık hanımlarımızın küçük işlerini de yapmaya başladım.
Mehmet Taşkın (Pilavcı)
1995'ten beri Bozkurt Mahallesi'ndeyim. Daha önce korumalık yapıyordum. Pilav işine bir arkadaşımın bu işi hijyenik olmayan bir şekilde yapmasına kızdığım için başladım. Bu mahalleyi çok seviyorum, para olmayana da yardımcı olmaya çalışıyorum. Muhtarımız da bir tanedir.