Öğrencilerin yaşadığı sorunun detaylarını öğrenmek için mikrofonlarımızı Eskişehir Mahalle Muhtarı Adnan Yasan’a uzattık.
Olayı bizim için kısaca özetleyebilir misiniz?
Adnan Yasan: Her sabah mahallemizin öğrencileri Dolapdere bölgesinde Lalezar Sokak ile Babil Sokak arasında ki yaya geçidinden geçiyor. Ancak yaya geçidi olmasına rağmen araçlar çok süratli geçiyor o bölgeden. Set yapılmadığı için her sabah ben oraya gidiyorum ve çocukları yolun karşısına geçiriyorum. Bir aydır her sabah saat 08:30’a kadar yardımcı oluyoruz çocuklarımıza.
Bölgede yaya geçidi olmasına rağmen sürücüler yavaşlamıyor dediniz. Ekstra bir önlem alınacak mı?
Adanan Yasan: Yaya geçidi var ancak sürücüler kurallara uymuyor. Üç defa kaza atlattık, durmuyor adamlar. Çocuğa da bana da vuruyordu az kalsın bir tanesi. Bir de bu yetmezmiş gibi el kol hareketleri, söylenmeler falan yapıyorlar. Özellikle taksici arkadaşlar biraz sorun çıkarıyor bize. Oraya trafik ışığı koyulmasına UKOME izin vermedi. Ancak en yakın zamanda hız kesici bir set yapılacak oraya.
Peki o bölgede hız sınırı kaç km/s?
Adnan Yasan: Hız sınırı yok orada. Normalde 50’dir ama orada yok. Ancak yaya geçidinde hız sınır 10’dur, ona bile uymuyorlar. Büyükşehir Belediyesi’ne yazdım talebimizi, tabela koyacaklar en yakın zamanda. Tabii oradan UKOME’ye gidecek, UKOME onaylayacak derken zaman geçecek biraz. Uzun sürecek bürokratik prosedürler var maalesef.
Trafiği durdurduğunuzda ters bir şeyle karşılaşıyor musunuz?
Adnan Yasan: Hallediyorum. Düdüğüm de var. Zaten ben trafik müfettişiyim. Durduruyorum trafiği ve çocukları geçiriyorum. Ben oraya indiğim zaman sürücülerin %80’i uyuyor kurallara. Yine de çok tehlikeli bir durum bu. Set olması şart.
Tek başınıza uğraşmak zor olmuyor mu? Devletin ilgili kurumlarından destek görseniz daha iyi olmaz mı?
Adnan Yasan: Ben hallediyorum. O saatler polis arkadaşların tam nöbet değişim saati olduğu için gelmeleri mümkün olmuyor. Aslında zabıta, polis gelse tabii ki daha iyi olur ama gelmediğine göre iş başa düştü, biz yapıyoruz. Önemli olan çocukların can güvenliği benim için.
Çocuklar nasıl karşılıyor bu ilginizi?
Adnan Yasan: Çok seviniyorlar tabii. Çünkü korkuyor çocuklar oradan geçerken. Bu çocuklar ilkokul ve ortaokul çağında daha. 150 civarı çocuğumuz o yolu kullanıyor sabahları. Okul çıkış saatlerinde de o bölgedeki esnaf arkadaşlarımız yardımcı oluyor çocuklarımıza. Sağ olsunlar oradan hızlı geçen araçların plakalarının fotoğraflarını çekip bana gönderiyorlar bir de. Dayanışma her zaman halktan başlıyor.
Peki veliler, onlar ne düşünüyor bu sorun hakkında?
Adanan Yasan: Onlar da çok endişeli bu sorun hakkında çünkü bu çocuklar daha erişkin çağda değil. Yola atlar, gelen aracı görmez Allah korusun çok kötü sonuçlar çıkabilir ortaya. Ben zaten velilerin şikayeti üzerine bölgeye intikal ettim. Gerçekten çok hızlı geçiyor araçlar. Ben orada olmasam kesin vururlardı çocuklara. Yaya geçidinin ne anlama geldiğini bilmiyor insanlar.
Bu sorunun çözümü olarak ne gibi önerileriniz var?
Adnan Yasan: Set yapılırsa sorunun büyük oranda çözüleceğini düşünüyorum. Çünkü sürücüler arabasını düşünür. Bir set olduğu zaman kimse hızlı geçmez oradan. Işık olsa daha iyi olurdu tabii ancak otel bölgesi olduğu için mümkün görünmüyor.
Halkla oldukça ilgili bir muhtar profili çiziyorsunuz. Nasıl bir ilişkiniz var bu bölgedeki insanlarla?
Adnan Yasan: Biz muhtar olarak değil, komşu olarak davranıyoruz insanlara. Hepsiyle abi, abla kardeş ilişkisi içerisindeyiz. Beni muhtar olarak değil de mahallenin büyüğü olarak görürler. Ben onlara ne kadar samimi yaklaşırsam onlar da bana öyle yaklaşıyor. Bu mahallede bir aile ortamı kurmak bizim görevimiz.
KENTİM ŞİŞLİ HABER MERKEZİ / AHMET ŞAHBAZ