Cumhuriyet, 26 Ekim 1933 tarihli, 2349 sayılı kanun ile kadına köy ihtiyar heyeti ve muhtarlığına seçme-seçilme hakkını kazandırdı. 2015/11 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile de19 Ekim Muhtarlar Günü ilan edildi.
Biz de Kentim Şişli Gazetesi olarak, Cumhuriyet Bayramımızın 97. Yıldönümünde, Şişli Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı, Cumhuriyet kadını Gülay Değer ile okurlarımız için konuştuk.
KENTİM ŞİŞLİ: Gülay Değer’i anlatır mısınız, bizlere?
GÜLAY DEĞER: 1968 yılında İstanbul’da doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Beyoğlu’nda tamamladım. Lise son sınıftayken babamı kaybettim. Üniversite sınavında istediğim bölümü kazanmama rağmen maalesef gidemedim. On yaşımdan bu yana çalışıyorum. İki çocuk annesiyim.
KENTİM ŞİŞLİ: Muhtar olmaya nasıl karar verdiniz?
GÜLAY DEĞER: 2009 yılında Cumhuriyet Mahallesi Muhtarlığı'nın tam karşısında bir fırında tezgahtar olarak çalışıyordum. Merhum muhtarımız Ahmet Günel bey ile orada tanıştım, bir sohbetimiz sırasında bana dedi ki; " kızım sen daha iyi yerlerde çalışmaya layıksın seni muhtarlığa sekreter olarak alalım." O yıl nüfus kayıtları, internet üzerinden yapılmaya yeni başlanmıştı, muhtarlık işleri yoğun çalışma temposu gerektiriyordu. Muhtarımız Ahmet bey sağlık sorunları nedeniyle rutin işlerini dahi yapmakta zorlanıyordu. Dönemin Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’e birlikte gittik kendi durumunu anlattı, bir yardımcıya ihtiyacı olduğunu söyledi. Sarıgül Başkan bu durum üzerine beni muhtar sekreteri olarak işe aldı. 2014 yerel seçimleri yaklaşıyordu, Ahmet bey yaşının ilerlemiş olması ve bir takım sağlık sorunları nedeniyle artık muhtarlık yapamayacağını söylüyordu. Bana;" sen bu dönem muhtarlığa adaylığını koy" dedi. Bu teklif karşısında ilk önce şaşırdım. Çünkü bu teklif gelene kadar muhtar olma gibi bir isteğim yoktu. Düşündüm, aileme durumu anlattım, onların onayını da aldıktan sonra muhtar adayı olmaya karar verdim. Seçime çok az bir süre kala Ahmet bey fikrini değiştirdi ve kendisinin tekrar aday olacağını dolayısıyla benim adaylıktan çekilmemi istedi. Oysa ben çok iyi biliyordum ki Ahmet bey, bu seçimi alsa dahi sağlık sorunları nedeniyle görevini yapamayacaktı. Çünkü doktorları iş göremez raporu vermişti. Üstelik ben bütün bunları biliyordum. Üzüldüm! Ama vazgeçmedim, muhtarlık aday fikrimden. Böylece iki aday yarıştık. 16 seçim sandığın tamamında birinci olarak ben çıktım. Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı olarak mazbatamı aldım. Ahmet beye çok minnettarım onu her zaman rahmetle anıyorum, mekanı cennet olsun.
KENTİM ŞİŞLİ: Cumhuriyet Mahallesi hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
GÜLAY DEĞER : Şişli, Cumhuriyet Mahallesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul’un Köklü Özel Okulları, rezidansları, mezarlıkları, eğlence mekanları, Yaşlı Bakım Evi, organik-antika-sebze meyve-ikinci el pazarları, çok sayıda hayvan severlerin yaşadığı, kültürlülüğü, farklı inanç grupları ve renkliliği içinde barındıran şirin bir mahalledir. 18 sokak, 7 caddeden oluşan Cumhuriyet Mahallesi nüfusuna kayıtlı 10 bin civarında kişi bulunuyor. Son yıllarda popülaritesi gittikçe artan mahallemize yerleşmeye gelenlerin sayısındaki artışı belirgin olarak gözlemleyebiliyoruz.
KENTIM ŞİŞLİ : Mahallenizin problemleri nelerdir? Bu problemleri gidermek için neler yapıyorsunuz? Pandemi sürecini nasıl geçirdiniz?
GÜLAY DEĞER: Muhtar olduğum yıl, mahallemizde çocuk parkı yoktu. Belediye başkanımıza durumu anlattık, bu önemli eksikliğin giderilmesini istedim. Sağ olsunlar, bize gerekli desteği verip bir çocuk parkını mahallemize kazandırdılar. Son yıllarda inşa edilen lüks rezidans ve çok katlı binalarda oturma talebi arttı. Dolayısıyla mahalle nüfusu da arttı. Kültür – Sanat , Spor faaliyetleri için kapalı mekana ihtiyacımız var. Hayvan sever sayısı da hayli fazlalaştı. Köpek besleyenlerin sıkça dile getirdiği sorunlardan biri de, can dostlarımızı güvende gezdirebileceğimiz ve onların enerjisini boşaltacağımız bir parkımızın olmaması. Bu eksikliklerimizi tamamlamak için projem var. Belediye Başkanımız Muammer Keskin de tüm mahallelerin sorunlarının bir an önce çözülmesini istiyor. Bizim projemizi de en yakın zamanda hayata geçireceğine inanıyorum.
Pandemi sürecinde muhtar olarak daha fazla sorumluluk alma ihtiyacı hissettim, mağdur ailelere yardımların ulaştırılmasını sağladık. Bankamatikten maaşını çekmemizi, market alışverişini yapmamızı isteyen yüzlerce insanımıza bu süreçte yardımcı olduk.
KENTİM ŞİŞLİ: Kadın olarak, muhtar olmanın zorluğunu yaşadınız mı?
GÜLAY DEĞER: Muhtarlığa adaylığımı koymadan önce ailemle konuştum, eskisi gibi onlara vakit ayıramayacağımı söyledim. Bu konuda anlaştık ve desteklerini aldım. Muhtarlık, sabır gerektiren bir iş, severek bu mesleği yürütüyorum. Çocukluğumdan bu yana insanları dinlemeyi, sorunlarını çözmeyi seviyorum. Yaptığım her işte başarılı olmak isterim. Bir işi severek yaparsanız kadın veya erkek olmanızın bir önemi yok, cinsiyet üzerinden bir tartışma yapılmasını doğru bulmuyorum. Seversek ve paylaşırsak her şey çok daha güzel olur.