Bu iki inşaat alanı ile Şişli’ye yeni yapı yoğunluğu ve alt yapı sorunu getirirken, esas itibari ile otoparklara yeşil alana ve en önemlisi deprem toplanma alanlarına ihtiyaç olduğu biliniyor.
Marmara Üniversitesi’nin Nişantaşı Kampüsü Şişli’nin en değerli arazilerinden biri Emlak Konut tarafından 2018 yılında DAP Yapı İnşaata satıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planı askıya çıkarıldığında Şişli Belediyesi 2018 yılında ‘Kamu yararı yoktur burası yeşil alan olmalıdır’ diyerek planlara itiraz etti. Ayrıca bu alanı Şişli Belediyesi deprem toplanma alanı olarak gösterdi. Belediyesinin iki yıl önce açtığı dava ve mahalle sakinlerinin itirazları devam ederken, geçtiğimiz ay Şişli Belediyesi bu alana inşaat ruhsatı vermesi, mahalleli ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisine yol açtı.
Bomonti de ise, Diyanete devredilen ‘Eski Malt Binası’, ‘Eski Silo’, ‘Eski Arpa Temizleme Binası ve Eski Kazan Dairesinin’ yerine Kültür Merkezi inşa edilecek. Bu merkezde sergi salonları toplantı salonları, kütüphane, Cafe - Kitapevi, Öğrenci Yurdu, Minaresi olmayan bir Mescit, yönetim birimleri ve yeraltı otoparkı yer alacak.
Şişli Kent Konseyi: Halka sorulsun
Bu arada Şişli Kent Konseyi Bomonti de yıkımı bitirilen binaların önünde bir açıklama yaparak projeyi eleştirdi. Kent Konseyi inşaatın durdurulmasını istedi. Yapılan açıklamada şöyle denildi: ‘biz Şişli’de yaşayan yurttaşlar olarak yeşil alan ve parklar yeterli değilken böyle bir külliyeye ihtiyaç olmadığını düşünüyoruz. Bizce yapılması gereken burada ne yapılması gerektiğini Şişli halkına sormaktır.
Belediye Başkanı Keskin, Mahalle sakinlerine bilgi verdi
Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin çalışma ekibi ile birlikt, projeye tepki gösteren mahalle sakinlerine Teşvikiye Topağacı’nda sosyal mesafe kurallarına uyarak geniş bir toplantı düzenledi. Yaşanılan süreci tüm detayları ile anlatan Başkan Keskin özetle şunları söyledi, “ Mevcut hukuki süreç devam ederken, bakanlık tarafından onaylanan planın yürürlükte olduğuna istinaden DAP Yapı ruhsat hakkını kullanabilir. 25 Temmuz 2019 tarih ve 32781 Sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı genelgesi çerçevesinde eğer belediye iki ay içinde ruhsatı vermezse, bakanlık ruhsatı verecektir. Yani süreç tıpkı Bomonti Bira Fabrikaları ek binalarının bulunduğu arazide olduğu gibi işleyecektir. Belediye tümüyle devre dışı bırakılarak projenin devam ettirilmesi gündeme gelecektir.
Şişli Belediyesi bu noktada şöyle bir strateji izlemiştir. Madem ki proje zaten bakanlık eliyle devreye alınacaktır, en azından bu projeden kamu yararına bir fayda yaratmanın yollarını aramak. Bölgede aynı zamanda deprem toplanma alanı ve yeşil alan işlevi görecek bir alanı kurtarmak. Bu strateji çerçevesinde, ruhsat yetkisini kullanarak müdahil olduk ve bölgenin Ihlamur Kasrı’na kadar olan aksında 16.000 metrekarelik bir deprem toplanma alanını kamusal alan olarak kazandık. Şişli Belediyesi yetkilileri bu alanın tasarımına çevre sakinleriyle birlikte karar verebilecek. Yurttaşların talepleri doğrultusunda, katılımcı bir süreç izlenerek tasarlanacak” diyen başkan Keskin, mahalle sakinlerinin soru ve eleştirilerine tek tek cevap verdikten sonra konuşmasını tamamladı.