Anasayfa
26 Temmuz 2020 - 00:21
PİLATES MUCİZESİ PANDEMİDEN DE KORUYOR
Yaşamın stresini atmak, sağlıklı bir hayat sürmek, forma kavuşmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği pilates, günümüzün en popüler ve faydalı sporlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

Şişli Nişantaşı’nda, huzurlu bir ortamda hizmet veren JU Pilates Studio’nun sahibi profesyonel spor eğitmeni Ayla Budak son yılların en favori sporu pilates hakkında bilinmesi gerekenleri Kentim Şişli okurları için anlattı.

KENTİM: Öncelikle kendinizden biraz bahsedebilir misiniz?

AYBALA BUDAK: Antalya 1990 doğumluyum. Spora ilkokulda judoyla başladım. Orta okulda voleybol ve halkoyunları branşlarıyla profesyonel anlamda ilgilendim. Lisede voleybol branşında devamlılığı sağladım.

2008 yılında Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliğini kazandım. Aldığım eğitim sayesinde 15 branşta 1.Kademe Antrenörlük yapabilecek bir donanımla okulu bitirdim. Üniversite sırasında golf eğitmenliği, miniklerde artistik cimnastik antrenörlüğü, özel çocuklarla yüzme antrenörlüğü yaptım.

2012’de meslek hayatına Fitness ve Pilates Eğitmenliği alanında aldığım eğitimlerle başladım.

KENTİM: JU Pilates Studio’yu ne zaman kurdunuz? Hangi branşlarda eğitim veriyorsunuz?

AYBALA BUDAK: 2018 yılında kurduğum Ju Pilates Studio’da pilates ve çeşitli branşları aynı çatı altında topladım. Reformer Pilates, Mat Pilates, Barre Pilates, Antigravity Yoga, Hamile Pilates, Kick Boks, TRX, Military Crossfit.

Akademisyen, alanında uzman eğitmenlerle ihtiyaca uygun egzersiz hizmeti vermek ilk hedefimiz oldu.

Egzersizin türü ne olursa olsun bireylerin hareket etmelerinin sağlıklı olmaları için ön koşul olduğunu vurguladım.


KENTİM: Pilates hakkında bizi bilgilendirebilir misiniz?

AYBALA BUDAK: Pilatesin bağışıklık sistemi üzerindeki pozitif etkileri 20. Yüzyılın başlarında yaşanan İspanyol gribi sıralarında farkedilmiştir. Pilates’in tarihçesi ve yaşanmış pandeminin detaylarına kısaca göz gezdirelim.

Çocukluğunda ateşli romatizma ve astım hastalığına yakalanan J. Pilates’in en çok 6 veya 7 yaşına kadar yaşayacağı tahmin ediliyordu. Atletik bir babadan ve sağlık konusunda bilinçli bir anneden etkilenen Joseph yüzmeyi, dalmayı ve kayak yapmayı öğrenerek ve sürekli fiziksel aktivitelerde bulunarak nihayet bu hastalığın üstesinden gelmeyi başardı. Rehabilitasyona olan ilgisi, annesi topal kalınca başladı.

Herhangi bir alet kullanmaksızın, manuel olarak annesinin kaslarını çalıştırarak yeniden güç kazanmasında ona yardımcı oldu.

Pilates, insan vücuduyla ilgili daha fazla çalışma yapmaya başladı. Yoga, savaş sanatları, Yunan ve Romalıların jimnastik stilleri olmak üzere pek çok egzersiz çeşidini inceleyip, bunların her birine ait en iyi disiplin anlayışını bir arada toplayarak kendi özel tekniğini olan 'kontrolojiyi' geliştirdi.

I. Dünya savaşı sırasında sivil hemşire olarak İngiltere'ye tayin edilen J. Pilates, burada egzersiz metodunu daha da geliştirdi. Yatalak hastalarının gittikçe daha güçsüz duruma düştüklerini gözlemleyerek her birine manuel egzersiz yaptırmaya başladı. Zamanla tüm bu fiziksel talepler onu başka bir çözüm yolu bulmaya itti ve hastane yataklarına yaylar asarak hastaların bu egzersizleri kendilerinin yapabilecek duruma gelmelerini sağladı. Her bir yatağa, bir tanesi baş kısma, diğeri de ayak kısmına olmak üzere ikişer adet yay iliştirerek yarı felçlilerin ve amputelerin dahi bağımsız olarak egzersiz yapabilmelerini mümkün kıldı.



1918 yılında dünyayı kasıp kavuran İspanyol gribi olarak bilinen salgında Joseph Pilates’in çalıştırdığı insanların hiçbiri nezle bile olmamışken, milyonlarca sağlıklı ve genç insan bu öldürücü salgında hayatlarını kaybetmişlerdi. 

Pilates'in hastaları git gide şifa buluyor ve diğer hastalardan farklı olarak zatürre ve İspanyol gribine yakalanmıyorlardı.

Bütün bu yenilikler Evrensel Reformcu egzersiz aparatlarının geliştirilmesinde yardımcı bir etken olmuştur. Hastaları hastaneden taburcu ettikten sonra Pilates, insanların eski sağlığını ve formunu geri kazanmaları için yepyeni aletler yapmaya başladı. Sonraları bu ekipmanlar geliştirilerek "sağlıklı" insanlar için de uygun hale getirildi. Savaş sonrası Almanya'ya dönen Joseph Pilates burada da işini geliştirerek sürdürdü.

Vücudu forma sokan, iyileştirici ve şifa veren egzersiz metotlarını günümüz ihtiyaçlarına uygun hale getirerek tüm bireylerin faydasına sunmuştur.

KENTİM HABER MERKEZİ

   

 

YORUM BIRAKIN
YORUMLAR (0)
Habere Hiç Yorum Yapılmamış.
ÖNERİLEN HABERLER