Koruma kurulu ile Şişli Belediyesinin onayladığı projede Kültür Merkezi, Mescit, Yurt, Sergi Salonu ve Katlı Otopark bulunacak.
Diyanete devredilen ‘Eski Malt Binası’, ‘Eski Silo’, ‘Eski Arpa Temizleme Binası ve Eski Kazan Dairesinin’ yerine Kültür Merkezi inşa edilecek. Bu merkezde sergi salonları toplantı salonları, kütüphane, Cafe - Kitapevi, Öğrenci Yurdu, Minaresi olmayan bir Mescit, yönetim birimleri ve yeraltı otoparkı yer alacak.
Sergi salonları 790m2, Kütüphane 510m2, Mescit 370m2 olacak. İnşaatı Diyanet İşleri Başkanlığı yaptıracak. Projenin mimarı ortaya çıkacak Kültür Merkezinin, bölgenin dokusuna uygun şekilde çizildiğini anlattı.
Yetkililer Kentim Şişli Gazetesine yaptığı açıklamada, ‘projemiz bir ihtiyacı gidermeye çalışacak çünkü bu civarda bir camii ve kültür merkezine ihtiyaç var’ dedi.
Mimar Halil Onur Projeyi anlatmıştı.
Diyanetin projesini çizen Mimar Halil Onur geçen yıl Haber Türk’ten Esra Boğazlıyan’a şunları anlatmıştı:
“Proje konusu binalar, Bomontiada’dan bir sokakla ayrılmaktadır ve Bomonti Bira Fabrikası’ndan çok sonra ek binalar olarak yapılmıştır. Bu ek binaların 1940-50’li yıllarda yapıldığı düşünülmektedir. Tüm fabrika kompleksini gösteren 1924 tarihli Pervititch sigorta haritalarında bu binalara ait hiçbir iz yer almamaktadır. İmar planında “Sosyal Kültürel Tesis Alanı ve Otopark” olarak belirtilen bu binalardaki fonksiyonlar plan şartları doğrultusunda belirlenmiştir. Zaten bu uyum nedeniyle Şişli Belediyesi projeyi uygun yazısı ile Kurul’a göndermiş, Koruma Kurulu da uygun bularak onaylamıştır.
"Şişli Belediyesi dosyalarındaki onaylı projede görülebilir"
Sergi salonları, toplantı salonları, sanat atölyeleri, kütüphane, cafe-kitapevi, öğrenci yurdu, mescit, yönetim birimleri ve yeraltı otoparkı. Söz konusu alanda, daha önceden (yapım tarihini tespit edemediğim) bir mescit yer almaktaydı. Yeni projede de bir mescit yer almaktadır. Onaylı projedeki toplam inşaat alanının %3’ten daha az bir alanı ( % 2,3) mescit için ayrılmıştır. Mescit daha önce parseldeki tek boş alanda yer almaktaydı. Projede bu alan yine boş bırakılmış, mescit bina içine alınmıştır. Tescilli binaların geleneksel mimari görünümleri ve yükseklikleri, Koruma Kurulu kararında da vurgulandığı gibi aynen muhafaza edilmektedir. Tüm bu ayrıntılar ve fonksiyonlar Koruma Kurulu ve Şişli Belediyesi dosyalarındaki onaylı projede görülebilir. Sergi salonları 790 metrekare, Kütüphane 510 metrekare, Mescit 370 metrekare olacak.
"Koruma Kurulu KUDEB denetiminde yenidenyapım projesini onaylamıştı”
İlk projeler tabii ki tüm binaları aynen koruyacak şekilde hazırlanmıştı. Ancak statik incelemeler sonrası hazırlanmış olan İTÜ raporu sonucunda mevcut betonarme binaların güçlendirme ile ihyasının mümkün olmadığı, yeniden yapımın zorunlu olduğu tarafımıza bildirilmiş, bu doğrultuda yeni projeler hazırlanmıştır. Bu rapor dosyasında mevcuttur.
Koruma Kurulu da yerinde-binalarda yaptığı inceleme sonrasında KUDEB denetiminde söküm yapılmak koşulu ile yeniden yapım-rekonstrüksiyon projelerini onaylamıştır.
Şişli Kent Konseyi: Halka sorulsun
Bu arada Şişli Kent Konseyi Bomonti de yıkımı bitirilen binaların önünde bir açıklama yaparak projeyi eleştirdi. Kent Konseyi inşaatın durdurulmasını istedi. Yapılan açıklamada şöyle denildi: ‘biz Şişli’de yaşayan yurttaşlar olarak yeşil alan ve parklar yeterli değilken böyle bir külliyeye ihtiyaç olmadığını düşünüyoruz. Bizce yapılması gereken burada ne yapılması gerektiğini Şişli halkına sormaktır.’ KENTİM HABER MERKEZİ