Anasayfa
21 Subat 2020 - 01:32
TATAVLA’DA YENİDEN KARNAVAL ZAMANI BAŞLIYOR…
1942’de, yaklaşık 30 kişilik bir grubun Son Durak’taki meşhur lokantalardan birine geçerek artık hiç eskisi gibi olmayacak bu büyük ve renkli karnavala hüzünle veda etmesiyle kapanan, 2009-2014 arası yıllarda yeniden canlandırılan karnavalın perdesi aynı yerde, tekrar açılıyor.

Tatavla Karnavalı, 28 Şubat Cuma günü öğle saatinde Hrant Dink Vakfı Tatavla Turu ile başlayacak, akşam Lozan Mübadilleri Vakfı Korosu’nun vereceği Açılış Konseri ile devam edecek.  29 Şubat Cumartesi karnavalın ikinci günü farklı mekânlarda Konserler, Meze Şenliği, Söyleşi ve Konferanslar, Okur-Yazar Buluşmaları, Kültür Turları, Çocuk Partisi, Tatavla Panayırı düzenlenecek.

1 Mart Pazar son gün Tatavla’ya dair tarih ve anı söyleşisi, Şişli Ermeni Mezarlığı Turu,  karnaval kostüm ve maskeleri ile Maskara Alayı, İstanbul klasiği Hasapiko ve konserlerle son bulacak.

Hayde Tatavla’ya

Eski İstanbul’un at tavlaları ve seyisleri ile ünlü homojen Rum köyü Tatavla, özgürlüğüne kavuşmuş Rum forsaların Barbaros Hayrettin Paşa’nın hamiliğinde buradan da evlenerek yerleşmeleriyle büyümüş, var olan küçük kilisesi ise fetihten

sonra Kasımpaşa’da camileştirilen kiliseden gelen ikonalarıyla (aynı adı alarak) gelişmiş özgün bir yerleşim yeridir. Tulumbacıları, İstanbul argosuna kattığı kelimeleri, özgün şarkıları, meyhaneleri, eğlence kültürü, bahçe gazinoları,

Türkiye’ye ilk olimpiyat altınını kazandıran Rum sporcuları ve en önemlisi karnavalıyla marûftur. Sabuncakis Çiçekçisi, Apik İşkembecisi, Despina Meyhanesi, buradan dünya markası olmuş işletmelerdir. “Apokria” veya “Baklahorani” denilen, rengârenk kostümleri ve maskeleriyle günlerce süren, değişen takvime göre de Şubat sonu veya Mart başında mutlaka Pazartesi gününe rastlayan “Kathara Deftera” (Temiz Pazartesi)günü doruğa ulaşarak son bulan Baklahorani Tatavla Karnavalı, köken olarak Dyonisos ve Poseidon Şenlikleri’n dayanır.

YORUM BIRAKIN
YORUMLAR (0)
Habere Hiç Yorum Yapılmamış.
ÖNERİLEN HABERLER