Bu konuyu bireylerde ele alırsak genelde erkekte bazı cinsel sorunlara rastlıyoruz, bayanlarda ise daha üstü kapalı seyrediyor. Erkeklerde cinsel işlev bozuklukları adı altında erektil problemleri, erken boşalma problemleri ve geç boşalma problemleri şeklinde gruplandırılabilir.Bayanlarda ise cinsel işlev bozukluğu adı altında seyreden en önemli problemlerden biri vajinismus tur.
Bu sorunlar erkeklerde genelde ergenlik çağında yaşadıkları uygunsuz deneyimler sonrası ortaya çıkıyor. Terapilerde böyle yaşanmış durumlar karşısında kişinin bu sorunları algılayış biçimini yeniden düzenleriz. Çünkü erkeklerin genelde sorunlarının doğuştan geldiğini biyolojik birer arıza gibi algıladıklarını biliyoruz. Dolayısı ile bu algının çarpıtılmış olduğunu anlatmak zorundayız. Bu durumu onlara şöyle açıklarız: Yaşanılan deneyimlerin uygun yer uygun zaman ve uygun kişiyle olmadığını anlatır, sorunların da bunlardan dolayı yaşanmış olduğunu ifade ederiz. Böylece kişi rahatlar ve yeni deneyimlere daha kaygısız bir şekilde başlar.
Cinsel konularda daha sıklıkla evli çiftler destek almayı tercih ediyorlar. Evlilik içi sorunlar cinsel sorun şeklinde cinsel sorunlar ise evlilik içi sorunlar şeklinde yansıdığı zaman çiftler ancak o zaman terapistten yardım almak isterler. Genelde güç savaşına(yani ben sen savaşına) giriyorlar.ve de bu süreci ayrılmaya kadar da taşıyabiliyorlar. Dolayısı ile bana geldiklerinde genelde evlilik içi sorunlardan başlasalar bile ben mutlaka cinsel anlamda sorunları da sorgulamayı ihmal etmiyorum.
Çiftlerde destek almaya yönelik karar aşamasına gelene kadar, bir hayli zorlanmalar söz konusudur. Çünkü erkek eş veya bayan eşlerden bir tanesi yaşanan sorunların ilişki sorunu değil de kendilerinden kaynaklı olduğunu düşündüklerinde bunun ortaya çıkmasından çok rahatsız olurlar. Zannederler ki terapist bir yargıç bir hâkim veya bir tıp doktorudur. Yani terapist onları suçlayacak yargılayacak veya hastalıklı ilan edecektir. Dolayısı ile de ömür boyu etiketlenmiş olacaklardır. Böyle düşündüklerinde çiftlerin yardım almakta zorlanmaları sizce de normal değil midir?
Cinsel sorunları tetikleyen en önemli faktör eşlerin performans kaygılarıdır. Çünkü sosyal çevrelerde kabul görmüş inançlara baktığımızda cinsellik bir performans sergileyişidir ve aynı zamanda iktidar savaşıdır.Erkek bu iktidarsavaşındayken farketmeden kadınıncinsel performansını kendi savaşına alet etme ve/veya gerekçe olarak sunma peşindedir, çünkü erkek zihniyeti kendi iktidarını sergilerken kadının performansıyla bunu belirlerve ölçer.
Uyguladığım terapinin ismi sistemik bakış açısıyla davranışçı terapi. Bu terapiyi genel olarak şöyle tanımlayabiliriz; Çiftlerde sorunlar yaşandığı zaman sorunun eşlerden birinden kaynaklı değil, etkileşim sonucu ortaya çıkan ilişkinin asıl sorunlu olduğu tanımlanır.İlişkinin iyileşmesi için de sorunun bizim sorunumuz olarak algılamalarını sağlamaya çalışırız. Buna bir metafor göstermeye çalışırsak çiftlerin dans edenler terapistin ise dans hocası olduğunu nitelersek iyi bir örnek olur. Müzik var oldukça dansa devam sloganı da terapistin felsefesidir. Yani çiftler bütün çabalarını sarf etmişlerdir birlikte kalmak için fakat ellerindeki strateji yetmemiştir. Dolayısı ile dans hocasına gelirler ondan kendilerini daha uyumlu dans eden bir çift haline gelmelerini sağlamasını rica ederler.
Evlilik içi sorunlarına önerdiğimiz yönergeler; duygu zeminli iletişim, etkin dinleme, empatik yaklaşma, birbirlerinin düşünceleri hakkında falcılık yapmama, sorunlarını “bizim sorunlarımız” olarak algılamalarını sağlama, sorunları çözerken birlikte hareket etme şeklindedir.
Bir de huzurlu çift ve huzursuz çift diye tanımlamalarımız söz konusudur.Huzursuz çift huzurlu çift kime denir? ; sorunlar baş gösterdiğinde eşler birbirlerini karışlarına alıyorlarsa buna huzursuz çift. Eğer ki sorunlar baş gösterdiğinde eşler sorunlarını karşılarına alıyorlarsa böyle çiftlere de huzurlu çift adı verilir.
Cinsel İlişkideki sorunlar için ise önerdiğimiz teknikler vardır; Bunlara ancak teknik isimleri vermekle yetineceğim çünkü bunları ancak terapi seanslarında çalışabiliyoruz; Eşlerde herhangi birisinde beliren bir cinsel işlev bozukluğu söz konusu ise cinsel ilişkileri sorunludur anlamına gelir; ilk etapta uyguladığımız teknik dokunma egzersizleridir.Eğer erkek veya kadında yukarıda saydığımız cinsel işlev bozuklukları söz konusu ise bireyleri ayrı ayrı alıp bu konuda daha iyi olmalarını sağlamak için ayrıca geliştirdiğimiz tekniklerde söz konusudur.
Eczacı, Uzman Psikolog Garo Topuzoğlu