“Deprem” kelimesinin yazılı kaynaklarda ilk olarak kullanıldığı 1935 yılında yaşanan Malatya Depreminden bu yana seksensekiz yıl geçmiş olmasına rağmen, ülkemiz gerçeği olmaya devam etmektedir.
Merkez üssü Kahramanmaraş ili olan depremler sonrası genel hayatı olumsuz etkileyen şartların ortadan kaldırılması ve afetzede vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarının karşılanması için gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerimizce ayni ve nakdi bağış ve yardımlar yapılmaktadır. Yapılan yardımların vergi indirimine konu edilmesi, vergi mükellefleri açısından teşvik edici olmakta, yaşanan felaketin maddi boyutlarının bir nebze telafi edilmesi açısından büyük önem arz etmektedir.
Tamamı İndirim Konusu Yapılabilen Nakdi Yardımlar
Gelir Vergisi Kanunun 89 uncu ve Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddeleri hükmü uyarınca, Cumhurbaşkanınca başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan ayni veya nakdi bağışların tamamı ilgili yıl vergi matrahlarının tespitinde indirim olarak dikkate alınabilmektedir.
Ülkemizde meydana gelen deprem sonrası zarar gören afetzedeler için (AFAD) Başkanlığı koordinasyonunda yardım kampanyaları yürütülmektedir. Bu kapsamda, gerek AFAD gerekse Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu hükümleri uyarınca, Türkiye Kızılay Derneğine yapılan nakdi bağışların tamamı da vergi matrahından indirilebilmektedir. Bağışların indirilebilmesi için kanıtlayıcı belge olarak banka dekontları yeterli olacaktır.
Kısmen İndirilebilen Nakdi Yardımlar
Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere, Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflara, kamu yararına çalışan derneklere yapılacak bağış ve yardımların toplamının o yıla ait kurum kazancının yüzde 5’ine kadar olan kısmı beyan edilen gelirden veya kurum kazancından indirim konusu yapılabilmektedir.
Ayni Yardımlar
Depremzedeler için yapılan ayni bağışlar; AFAD’a yapılabileceği gibi AFAD’ın yönlendirdiği kamu kurum ve kuruluşlarına da yapılabilmektedir. Bu kapsamda yapılan ayni bağışların tamamı, bağışa konu malların içeriğine ve ilgili kurumlarca teslim alındığına ilişkin belge düzenlenmesi kaydıyla, indirim konusu yapılabilmektedir.
Bu kapsamda yapılan bağış ve yardımlarda KDV hesaplanmayacak ve bağışa konu mallara ilişkin yüklenilen KDV’ler de işletmeler tarafından indirime konu edilebilecektir. Kızılay Derneği’ne yapılacak ayni bağışlar o yıla ait kurum kazancının yüzde 5’ine kadar olan kısmı beyan edilen gelirden veya kurum kazancından indirim konusu yapılabilecektir.
Ayrıca gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin herhangi bir sektör veya faaliyet ayırımı olmaksızın, fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlığı’nca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedelinin tamamının, safi kazanç tespit edilirken gider olarak indirilmesi mümkün bulunmaktadır.
Yaşamakta olduğumuz deprem felaketi benzeri olağanüstü durumlara ve belirli sürelere mahsus olmak üzere, yukarıda değinilen vergi indirimlerinin ayrım olmaksızın tüm dernek vakıflara yapılacak her türlü nakdi ve/veya ayni yardımı kapsaması zor günlerin aşılması noktasında önemli bir teşvik ve katkı olacaktır.