Anasayfa
Kültür Turiziminde “Uluslararası Olympos Kültür Ve Edebiyat Festivali” Modeli
Mesut Şenol
12 Eylül 2019

6-10 Eylül 2018 tarihleri arasında Antalya’nın Kumluca İlçesi sınırları içindeki Olympos Antik Kentinde Kültür Turizminin en ilginç örneklerinden birisi yaşandı. Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun ve ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in Onursal Başkan olduğu Festival Düzenleme Kurulunun Başkanlığı görevini büyük bir keyifle yürütme şansım oldu.

Bu tür festivallerde genellikle festivale destek olan, paydaş olan kurum ve kuruluşlar sınırlı bir kesimden gelir. Bu festivalde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kumluca Belediye Başkanlığı, Antalya’daki üç üniversite (Akdeniz, Antalya Bilim ve Antalya AKEV üniversiteleri), Türkiye Otelciler Federasyonu, Akdeniz Otelciler Birliği, Artshop Yayınevi ve Şeker Sanatevi birlikte hareket etti. Böylece kamunun genel ve yerel yönetimleri, üniversiteler, iş dünyası ve meslek kuruluşları ile sanat kuruluşları güç birliği yaptı. Olympos’taki otelciler de, festival konuklarını ücretsiz konaklatıp üç öğün yemeklerini vererek büyük bir özveri gösterdi.

Festival programı ilk gün Olympos antik kenti içinde ilk kez gerçekleşen kültür ve edebiyat etkinliğine sahne oldu. Restore edilen antik kent binalarını arka plana alan görkemli sahne, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından kuruldu ve Belediyenin Konservatuvar öğretmenlerinden oluşan Müzik Topluluğu, “Nostalji” müzik eserlerini, yerli ve yabancı şairlerin şiir okumaları arasında dinleyicileri büyüleyerek yorumladı.

İkinci gün Adrasan’daki Akdeniz Üniversitesi Sosyal Tesislerinde, şairler şiir okumalarıyla birbirlerine ve dünyaya seslendi. O gün akşam Rhodiapolis antik kent amfi tiyatrosunda bu kez “Yeşilçam” müzikleri arasında şiirler gök kubbeyi çınlattı.

Şeker Sanatevi tarafından yapılan Olympos mitolojik temalı minyatür eserler sergisi ve aynı şekilde festival kitabında da yer alan sualtı fotoğraf ve görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan’ın Antalya ve Olympos Sualtı Doğal ve Arkeolojik Değerler Fotoğrafları, Festivale zenginlik katan boyutlar arasındaydı.

Festivale katılan Hintli şair ReshmaRamesh’inyazdığı ve kalbinin Olympos’ta kaldığını anlatan şiirinin Olympos Kazıları Başkanı Prof. Dr. Yelda Uçkan tarafından, Olympos antik kentine yerleştirileceği bilgisi, bu festivalin tarihe mal olacağının kesin bir kanıtı gibiydi…

 

Hala Olympos’ta Bir Yerlerde Kalan Kalbime Sesleniş

Dönme bana kalbim

O vadilerde kal

Omurga dağının gözleri ol

Ve engin mavi denize bak hayranlıkla

Likya kalıntıları arasında gömülü duran

Her Türkçe şarkının sonunda kal

 

Denizde bir denizkızı ol kalbim

İncir ağaçlarının arasında rüzgâr

Işık ülkesinde bir kelebek

Oluver bir bal arısı Yörük boylarının ülkesinde

Gözleme yapan

Kadınların elinde sıcacık kalıver

Geçiver Çıralı yamaçlarından

Ve kucakla Akdeniz’i

 

Geri dönme bana kalbim

Çayın sıcaklığında kal

Sallanan dalgalar ol,

Garip bir martı ol

Denizdeki çakıllardan her birisi sen ol

Her Türk’ün kalbine benzer bir şiir ol

Tahtalı’nın antik kalıntılarının

Öykülerini dinleyen kulaklar ol

Olympos çayının akıntısı ol ve

Akdeniz’in ağzında

Buluşmak için ak aşağılara

Her ağacın her yaprağı ol

 

Geri dönme bana kalbim

Olympos’un

Antik şehrinde yıldızların altında

Beni öpen o dudaklarla kal

Özgürlüğün kollarında kal, sonsuza kadar.

 

 

ReshmaRamesh

Türkçe Çeviri: Mesut Şenol