2007 yılında Kentim Şişli Gazetesi’nde çalışmalarını haber yapmak için Altınokta Körler Derneği İstanbul Şubesi’ni sık sık ziyaret ederdim. Derneğin o dönemki başkanıyla gerçekleştirdiğim bir söyleşiden sonra Braille Alfabesi ile basılan GÖRÜLMEYEN GAZETE’yi çıkarma fikri doğdu. Bir sosyal sorumluluk projesi olarak başlattığımız ve Türkiye’de bir ilk olan Braille Alfabesi ile basılan Görülmeyen Gazete böylece okurlarıyla buluştu.
Görülmeyen Gazete’nin 15. yılında, Altınokta Körler Derneği İstanbul Şubesi iş birliğiyle, Türkiye’de yine bir ilki gerçekleştirdik; Görme Engelliler Şiir Yarışması’nı düzenledik.
Amacımız; görme engellilerin sanat ve edebiyat alanlarındaki yeteneklerinin görünürlüğünün sağlanmasına ışık tutmaktı.
Genel anlamda engellilerin, özel olarak da görme engellilerin; sanat ve edebiyat yetenekleri konusunda toplumun diğer üyelerinden farklı olmadıklarını, onlara fırsat tanındığında bu yeteneklerinin kolaylıkla ortaya çıkarabileceklerini kamuoyuna göstermek istedik.
Ekim 2021 tarihinde yarışma duyurumuzla başlayan süreç, tahmin ettiğimizden daha çok sevinç ve ilgiyle karşılandı. Yurdun dört bir yanından görme engelliler şiirleriyle katılım sağladılar. Seçici kurulumuzun saygıdeğer üyelerini ve hepimizi sevindiren seviyede kaliteli, değerli şiirler ulaştırdılar. Süreci takip eden yarışmacılarla birlikte onların annelerinden, babalarından, kardeşlerinden ve öğretmenlerinden gelen telefon ve mesajların ne kadar doğru ve önemli, sürdürülebilir bir sosyal sorumluluk üstlendiğimizi defalarca hatırlattı bize.
Jüri üyelerimizin titiz çalışması sonucuna göre;
Birinciliği, “Senin Adın Işık Olsun” adlı şiiriyle, Hasibe Boztepe
İkinciliği, “Limon Ağacı” adlı şiiriyle, Ümmü Seyrek
Üçüncülüğü, “Cehennemde Sonbahar” adlı şiiriyle, Burak Bozteke
Ve Mansiyon Ödülünü de “Braille Yazı” adlı şiiriyle, Ahmet Şahin kazandılar.
Seçici Kurulumuz; Ataol Behramoğlu, Pelin Batu, Mehmet Ataman, Münevver Yalın, Fatih Mehmet Moray, Şenel Gökçe, Kıvanç Nalça tarafından yapılan değerlendirme sonucunda; içten saygımızın ve teşekkürlerimizin bir ifadesi olarak “Gönül Gözüyle Şiirler Antolojisi” adını verdiğimiz kitapta, yarışmaya katılım hakkı kazanan 86 şiirin yayınlanmasını uygun buldu.
Gönül Gözüyle Şiir Antolojisi eserinin isim babası Yaşar Ateşsoy hocamıza teşekkür ediyorum.
Dünyaca ünlü görme engelli ressam Eşref Armağan’ın hediye etiği eser “Gönül Gözüyle Şiir Antolojisi” kitabının arka kapağında yer aldı. Eşref Armağan’a teşekkür ediyorum.
Seçici kurulumuza özverili çalışmalarından ve değerli katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.
Organizasyonumuzun mükemmel geçmesini sağlayan, Ramada Plaza By Wyndham İstanbul City Center yönetimine, çalışanlarına teşekkür ediyorum.
Ünlü oyuncu, şair ve tarihçi Pelin Batu, organizasyonumuzun başından sonuna kadar yanımızda oldu. Samimiyeti, güler yüzü, iyilikseverliği ile gönülleri fetheden Batu’ya teşekkür ediyorum.
Yarışmamıza ilgi gösteren, eserleriyle katılan şairlerimize ve onlara destek veren annelere, babalara, kardeşlere, öğretmenlere ve herkese, ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Altınokta Körler Derneği İstanbul Şube Başkanı Ziya Özdem ve Yönetim Kurulu’na ve tüm mensuplarına, Kentim Şişli Gazetesi ekibine, okuyucularımıza, çalışmalarımıza özverili dostluklarıyla katkı ve destek sağlayan tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyorum.