Anasayfa
Limited Şirket Tüzel Kişiliğinin Gelir İdaresi Başkanlığına Sorumluluğu
Hatice Çiçek Kaplan
11 Eylül 2019

1-KDV

Her ay ın en geç 24.Günü Mali Müşaviriniz Tarafından İnternet ortamında gelir idaresi başkanlığına Bildirilir.

Hesaplaması;

ÖRNEK 1,

İlgili Ay İçinde Yaptığınız Bütün Harcamalarınız (Mal alış faturası ,Giderleriniz VS...) Satış yaptığınız  faturalardaki KDV Toplamından  Düşülmesi sonucu   Satış KDV tutarı fazla ise aradaki fark kadar size KDV Ödemesi çıkıyor ,Alış KDV Tutarı fazla ise  aradaki fark bir sonraki ay satış faturalarınızdaki  KDV' Den  indirilmek üzere bir sonraki ay a devir ediliyor   bu devir işlemi şirketiniz faaliyetine devam ettiği sürece devam ediyor  şirket kapanacağı zaman iade edilmiyor  ayrıca her beyanda   38,80 TL Damga verisi ödemesi  tahakkuk ediyor  son ödeme günü her ay ın 26.günü dür.

2-MUHTASAR

İşyerinizde çalışan işçi sayınız 10 Kişi ve üzeri ise aylık, çalışan sayınız 9 ve altı  Kişi ise 3 (üç ) ayda bir Mali müşaviriniz tarafından  ilgili ayın en geç  23.Günü internet ortamında gelir idaresi  başkanlığına  bildirilir.

Ocak,Şubat,Mart  Ayları için Nisan ayında

Nisan,Mayıs,Haziran   Ayları için Temmuz ayında

Temmuz,Ağustos,Eylül   Ayları için Ekim ayında

Ekim,Kasım,Aralık  Ayları için Bir sonraki yıl Ocak ayında beyanname verilir

Hesaplaması;

-İşyeriniz kira ise  brüt kiranın % 20'si

-Çalışan personelinizin Gelir Vergisi ve Damga Vergisi

-Dışarıdan aldığınız Mali müşavirlik,Avukatlık,Mimarlık,Gibi serbest meslek hizmetleri brüt ücretinin % 20 'si 

-Vergi kaydı olmayan birisinden aldığınız boncuk dizme,ip temizleme gibi tekstil hizmetleri, ve diğer hizmetler brüt ücreti üzerinden % 10

-Vergi kaydı olmayan birisinden tedarik ettiğiniz  ürün için % 5

Ve vergi usul kanunu ilgili hükümleri  gereği  diğer.... vergiler   (en çok kullanılan yukarıda sayılı beş kalemdir.)

Son ödeme günü  beyan edilen ayın 26.Günüdür ve her beyannamede  ayrıca 38,80 TL. Damga vergisi tahakkuk eder.

3-GEÇİCİ VERGİ

Mali müşaviriniz tarafından  ilgili ayın en geç  14.Günü internet ortamında gelir idaresi başkanlığına   bildirilir.

Ocak,Şubat,Mart  Ayları için Mayıs  Ayında

Nisan,Mayıs,Haziran Ayları için Ağustos  Ayında

Temmuz,Ağustos,Eylül Ayları için Kasım Ayında

Ekim,Kasım,Aralık Ayları için Bir sonraki yıl Şubat Ayında beyanname verilir

Hesaplaması;

Sabit giderleriniz (Kira,İletişim,elektrik,gaz,su vs...)

Sattığınız ürünlerin alış  maliyeti ve diğer giderler toplanır, Satışlarınız  ile arasında olumlu fark oluşur ise  bu farkın % 22 Si Geçici vergi olarak tahakkuk eder. ve Beyan edilen ay'ın en geç 17.Günü ödenir

4-YILLIK VERGİ

1 Nisan 25 Nisan Tarihleri arasında  gelir idaresi başkanlığına internet ortamında  bildirilir. Geçici vergi dönemlerinde oluşan vergiler  yıllık vergide toplu olarak beyan edilir,geçici vergiler ödenmiş ise ayrıca bir ödeme çıkmaz geçici vergiler ödenmemiş ise toplu olarak tahakkuk eder.

5-BA FORMU

Her Ayı ın 1.ve 30.Günleri  Arasında Gelir idaresi başkanlığına bildirilir.Bir ay içinde bir ve ya birkaç tedarikçinizden  aldığınız alış faturalarınızın kdv hariç tutarı 5000 (Beş bin) Türk Lirası ve ye üzeri ise  bu müşterileriniz  tek tek  bakanlığa bildirilir, ilgili tutar kadar alış yok ise boş beyanname verilir.

6-BS FORMU

Her Ayı ın 1.ve 30.Günüleri  Arasında Gelir idaresi başkanlığına bildirilir.Bir ay içinde bir ve ya birkaç müşterinize  sattığınız satış faturalarınızın kdv hariç tutarı 5000 (Beş bin) Türk Lirası ve ya üzeri ise bu müşterileriniz tek tek bakanlığa bildirilir.ilgili tutar kadar satış yok ise beyan boş verilir.

Not: Her Beyannamede çıkan damga vergileri  her yıl Ocak ayında Maliye bakanlığı tarafından yeniden belirlenir. ve BA-BS Beyan sınırı olan 5000 (Beş bin ) Türk Lirası Bakanlıkça arttırılır.