Merhabalar sevgili okurlar,
Ülkemizde bir ilk olan (Braille Alfabesi ile basılan) Görme Engellilerin okuyarak haber alma haklarını yaşama geçiren Görülmeyen Gazete’yi onbeş yıla yakın bir çok zorluğa rağmen çıkarabilmenin onurunu yaşıyoruz.
Bu ayki köşe yazımda görme engellileri ilgilendiren iki konuyu ele aldım.
1- MARAKEŞ ANLAŞMASI
Görme engellilerin kitap ve diğer basılı materyallere erişiminin kolaylaştırılması amacıyla 27 Haziran 2013'te Fas'ın Marakeş kentinde kabul edilen, tevdi makamı Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü olan "Kör, Görme Engelli veya Başka Bir Nedenle Basılı Materyal Okuma Engelli Kişilerin Yayımlanmış Eserlere Erişiminin Kolaylaştırılmasına Dair Marakeş Anlaşması"nın onaylanması hakkındaki karar ve ayrıca 10-15 Ekim 2016'da Ruanda'nın başkenti Kigali'de düzenlenen Yirmi Sekizinci Taraflar Toplantısı'nda mutabakata varılan "Montreal Protokolüne Yönelik Değişiklik"in (Kigali Değişikliği-2016) onaylanmasına ilişkin karar geçtiğimiz ay Resmi Gazete'de yayımlandı.
Marakeş Anlaşması, görme engellilerin ve başka bir nedenle basılı materyal okuma engelli kişilerin basılı materyallere ulaşılabilmesini kolaylaştırmayı, erişilebilir formatlarda eser sayısını arttırmayı ve bu eserlerin dolaşımını geliştirmeyi hedefliyor. Bu konuda telif haklarına ilişkin uluslararası düzeyde yasal çerçeve niteliği de taşıyan anlaşma, erişilebilir format kopyalara ilişkin ulusal hukuk sınırlamaları ve istisnalara, kopyaların sınır ötesi değişimi ve ithali gibi hususları içeriyor.
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile BM Engelli Haklarına ilişkin Sözleşmesinde ilan edilen ayrımcılık yapmama, fırsat eşitliği, erişilebilirlik ve topluma tam ve etkin katılım dahil olma ilkeleri göz önünde bulundurularak hazırlanan Marakeş Anlaşması’nı kabul eden ve yürürlüğe koyan tüm ülkeleri kutluyorum. Marakeş Anlaşması insanlık adına hayırlı olsun.
***
2- DUYURU!!!
Dünya Braille Yazı Günü Şiir Yarışması
Türkiye’de Görme Engellilere Yönelik olarak Braille Alfabesiyle yayınlanan GÖRÜLMEYEN GAZETE’NİN 15. Yayın Yıldönümüne denk gelen 4 Ocak Dünya Braille Yazı Günü dolayısıyla Altınokta Körler Derneği İstanbul Şubesi ve Ergi İletişim Yayıncılık iş birliğiyle Görme Engelliler ŞİİR YARIŞMASI düzenlenmiştir.
Dünya Braille Yazı Günü Şiir Yarışması Katılım Şartları
1- Şiir Yarışmasının konusu serbesttir.
2- Bir yarışmacı sadece 1 şiirle katılabilir. Yarışmaya gönderilen şiirler herhangi bir yarışmaya katılmamış/ödül almamış matbu ya da dijital ortamda yayımlanmamış olmalıdır.
3- Seçici Kurul, Organizasyon Şirketi yetkilileri ve bu kimselerin birinci derece yakınları yarışmaya katılamazlar.
4- Ödüller, eserin sahibine veya eser sahibinin yetkilendirdiği kişiye verilecektir.
5- Yarışmaya katılacak şiirler 8 Aralık 2021 tarihine kadar aşağıdaki adrese elden, posta ya da elektronik posta yoluyla ulaştırılacaktır (Postada meydana gelebilecek gecikmeler dikkate alınmayacaktır).
6- Yarışmaya katılan tüm şiirler; şair, yazar, müzisyen, tiyatrocu ve edebiyatçılardan oluşan Seçici Kurul tarafından değerlendirildikten sonra birinci, ikinci, üçüncü ve mansiyon ödülüne layık görülen şiirler 21 Aralık 2021 tarihinde kamuoyuna ilan edilecektir.
7- Şiir Yarışması ödülleri 4 Ocak 2022 tarihinde İstanbul’da düzenlenen törenle sahiplerine verilecektir.
8- Şiir Yarışmasını kazananlara para ödülünün yanı sıra Görülmeyen Gazete aboneliği ve plaket verilecektir.--
9- İstanbul dışından ödül almaya hak kazananların yol, konaklama, yemek giderleri Ergi İletişim Yayıncılık tarafından karşılanacaktır.
10- Yarışmaya katılan şiirlerden uygun bulunanlar (Braille ve ofset baskı olarak) kitaplaştırılacaktır. Yarışmacı gönderdiği şiiri ödül almasa da Ergi İletişim Yayıncılık Şirketi tarafından basılacak kitapta yer alması hususunda telif haklarını mecra ve süre kısıtı olmaksızın Tam Ruhsatlı Ergi İletişim Yayıncılık Ltd. Şti.’ne devrettiğini kabul ve taahhüt eder.
İRTİBAT:
Ziya Özdem 0554 936 5489- Saime Oğuzhan 0541 965 3344
Ares: Ergenekon cd. No:37 K.1 D.14 Şişli–İstanbul 34373
İzzet Paşa Vefa Poyraz Cad. 6A Şişli-İstanbul 34387
e-posta: İ[email protected] [email protected]