CUMHURİYETİN 100. YILINDA TAKSİM’DE DÜZENLENEN TÖRENE STK’LARDAN BÜYÜK İLGİ

Okuduğunuz haber
KARPATLARIN BAHÇESİ: FUNDATA
Anasayfa   /    STK HABER    /    KARPATLARIN BAHÇESİ: FUNDATA

KARPATLARIN BAHÇESİ: FUNDATA

Gezen mi çok bilir okuyan mı diye, klişe bir soru vardır. Bazen okuyan bazen de gezendir cevap. Romanya’nın Transilvanya bölgesinde Braşov kentini güneyinde yer alan Fundata da böyle bir yer. Yani okuyarak hakkında bilgi edinmek zor. Gitmek lazım.

STK HABER      31 Ekim 2023 - 20:43     0

KARPATLARIN BAHÇESİ: FUNDATA

Fundata-Şirnea 2023 Tanıtım Etkinliği Günleri’ne dünyanın pek çok ülkesinden gelen 110 gazeteci ile birlikte katılam fırsatımız oldu. Gezi FIJET-Romanya (Uluslararası Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu-Romanya ) tarafından düzenlendi. ATURJET –FIJET Türkiye (Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği)  Başkanı Delal Atamdede ATURJET-FIJET Türkiye üyeleri ile keşfettiğimiz bu, belki de bir daha göremeyeceğimiz ilginç coğrafya sizin de ajandanız da olsun.  Bir not: Gezide Fundata Belediye Başkanı Marian Florin Patea her an bizimleydi…

Fundata-Şirnea-Fundatica… Karpatların eteğindeki üç köyden oluşan bölge Romanya’nın sürdürülebilir turizmdeki yeni destinasyonu. En yüksek köy Fundata 1300 metre rakımda yer aldığı için Fundata diye anılıyor sanırım. Komünist dönemin ardından dünyaya açılarak komşu ülkeler başta olmak üzere gezmeye başlayan Romenler, aslında ne kadar ayrıcalıklı bir coğrafyada yaşadıklarını da fark etmişler.  İşte Karpatların bahçesini oluşturan bu yerleşim alanları da gerek doğası gerek gelenekleri gerekse şahane tahta evleri ile dünyaya açılmış. Braşov’a daha yakın olan Fundata bölgesine Bükreş’ten gidiliyor şimdilik. Şimdilik diyoruz çünkü yeni açılan Braşov havaalınında ulaşım çok daha kolay. Bir not: Antalya’dan Braşov’a direkt uçuş var ancak İstanbul’dan henüz başlamamış.

Sürdürülebilir turizm

Daha önce de söz ettiğimiz gibi, amaç sürdürülülebilir turizm yaratmak. Bundan da kasıt, bölgenin geleneksel mimarisini, tahta evlerini bozmamak, korumak…Fundata bölgesinde dağların eteklerinde, uçsuz bucaksız yeşillikler arasına yayılmış geleneksel tahta evlerin bir kısmı konaklama alanlarına çevrilmiş. Bir kısmı da aslına sadık kalınarak bölgenin sakinleri tarafından elleriyle inşa edilmiş. Gelenkesel çarşaflar, perdelerle süslü az odalı konaklama tesislerinin yanı sıra, arkadaşlarla ya da ailecek gitmek üzere inşa edilmiş iki katlı evler de var. Yeşil vadilerin arasındaki yalnız evlerin fiyatları günlük 500 avro civarında. Bu yeşil deniz içinde küre şeklinde iglolar da gördük. Ancak, bölgenin güzelleri bu tahta evler. Köylerin sakinleri de bu evler de yaşıyorlar. Ülkemizin her yerinde gördüğümüz betonlaşma buralara uğramamış ve uğramaması için de çalışıyorlar. Bir tablonun içine serpiştirilmiş bu geleneksel tahta evlerin benzerleri Bran gibi Fundata yakınındaki küçük şehirler de bulunuyor.

Bu bölgede küçük kapasiteli otellerde yüzlerce odası olan otellere kadar pek çok konaklama alanı mevcut. Konaklama konusunda hizmet büyük oranda babadan oğula sonra da toruna geçiyor. Ancak  bölgeye turist olarak gelip sonradan buraya yatırım yapan pek çok yatırımcı ve otel sahibi var. Bizim de kaldığımız “Europark” bunlardan biri. Sahipleri Bükreş gibi kalablaık bir şehirden gelerek Fundata’ya aşık olup otel kurmuşlar. Romanya’nın ilk turistik köy bölgesi olan Fundata’da küçük konaklama sahipleri, kendi yetiştirdikleri ürünlerle atalarının reçetelerine sadık kalarak yemekler yapıyorlar. Bölgede yer alan aromatik bitkiler yerel yemeklerde de kullanılıyor. Ancak itiraf edelim ki gastronomi konusunda çok fazla yıldız veremeyeceğiz. Ancak vişne likörü ve onların donat diye adlandırdıkları bizim çok iyi bildiğimiz pişiyi denemek gerekli.

Amaç sürüdürülebilir turizm demiştik. Mimarinin yanı sıra, alt yapıya da çok önem verilmiş Fundata’da. Mesela çöplerin geri dönüşüm sistemi ile gurur duyuyorlar ve ülkenin en iyisi olduğunu vurguluyorlar. Geleneksel değerlein korunması, bunları turistlere en iyi şekilde aktarmak, bu değerlere saygı göstererek turizmi geliştirmek cenetten bir parça olarak nitelenen Fundata turizminin ana öğeleri…

Cennet rota

Fundata bölgesi  doğal güzellikleri içinde yapılacak pek çok aktivite de var. Bir kere burası kayak merkezi.  Bu sporun dışında buz pateni, trekking, zipline, at binme,  motocross, dağ bisikleti de yapmak mümkün Üstelik bu bölge sadece kışın değil yaz, sonbahar ve ilkbaharda her mevsim aktivitelere açık bir bölge. Söz aktiviteden açılmışken bölgenin en önemli iki otelinden söz etmemek olmaz. Bunlardan biri Teleferic Grand Hotel. Ülkenin kayak merkezi olarak bilinen Poiana Brasov’da yer alan otel aslında 1970’lerde hizmete açılmış. 1990’dan sonra ise 22 yıl kapalı kamış. Şimdi tekrar açılan otel enfes bir dağ oteli. Otelin bahçesindeki 1924 yılına ait şalesi de enfes. Diğeri de Fundata Cheile Gradiştei. Burada 50’ye yakın sporun yanı sıra biatlon olimpiyatları da yapılıyor. Otelin olimpik havuzu yenilenmiş ve roller coaster da eklenmiş.  Bir not daha: Telesiyejleri Porsche Design imzalı…

Fundata bölgesini ziyaretimiz daha çok doğal güzellikleri görüp, bu alandaki turizmi deneyimlemekti. Ancak gitmişken mutlaka Bran Kalesi namı diğer Drakula Şatosunun yer aldığı Bran’ı görmeden geçmeyin. Dağların arasında denir ya, tam da öyle küçük bir şehir. Lokantaları, evleri, pataneli hepsi küçük…1377-1382 yılları arasında yapılmış olan Bran Kalesi ise minyatür şehir içinde yükseliyor.  Kazıklı Voyvoda, Drakula, kraliçeler, krallar bu şatoda…

Cennet rota, romantik, Avrupa’nın en geniş ormanlarına sahip, her mevsim farklı ve bu kadar yükseklikte  bu kadar değişik mimari…. Gezinin özeti…

AYŞE DURAL

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ