BEŞİKTAŞ MEYDANI DEMOKRASİ İÇİN AYAKTA: 'CUMHURBAŞKANI İMAMOĞLU' SLOGANLARI BEŞİKTAŞ'I İNLETTİ

Okuduğunuz haber
EN İYİ MİRAS SECAP
Anasayfa   /    TEKNOLOJİ    /    EN İYİ MİRAS SECAP

EN İYİ MİRAS SECAP

Bayrampaşa Belediyesi ile İBB İstanbul Enerji A.Ş.; Bayrampaşa’nın yeşil dönüşümü için 27 Aralık 2024 tarihinde imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP)” ile ilçede bir taraftan enerji verimliliğini artıracak diğer taraftan da 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarının salınımını azaltacak projeleri uygulamaya koyarak iklim değişikliğine dirençli olma çalışmalarını başlattılar.

TEKNOLOJİ      17 Ocak 2025 - 21:37     0

EN İYİ MİRAS SECAP

Protokol imza törenine Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu (Ülke Politikaları Vakfında 2021-2024 tarihlerinde birlikte görev yapmaktan onur duyduğum önceki dönem Vakıf Başkanımız) İBB Çevre Koruma Daire Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler, İBB Genel Müdürü Dr. Yüksel Yalçın, meclis üyeleri, belediye yetkilileri, kent konseyi, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası, akademisyenler ve halkın katılımı ile gerçekleştirildi.

Hasan Mutlu Başkan yaptığı konuşmada “Eğitimci olduğumdan her zaman çevremdekilere; çocuklarınıza miras olarak maddi kaynaklar bırakmayı terk edin. Çocuklarınıza maddi değerler yerine bırakabileceğiniz en iyi miras; iyi bir eğitim ve yaşanabilir alanlar/çevredir. Eğer çocuklarınıza iyi bir eğitim vermezseniz ve çocuklarınıza yaşanabilir alanlar bırakmazsanız ne kadar maddi kaynaklar bırakırsanız bırakın o maddi imkanları kullanabilecekleri alanları bulamayacaklardır. Bırakacağınız maddi kaynaklar sağlıklı bir yaşam sürmelerine yetmeyecektir. Gençlerimize, çocuklarımıza ve torunlarımıza yaşanabilir alanlar bırakmalıyız.” belirttiği konuşmasına Karabük’lü olduğunu ve Karabük'te fabrika yapan fabrika olarak adlandırılan İskenderun Demir Çelik Fabrikasının da kurulmasına katkı sunan Türkiye’nin en büyük kuruluşu olan Karabük Demir Çelik fabrikasından söz ederek; “Karabük'e girerken yaklaşık 3 kilometre boyunca Karabük Demir Çelik Fabrikasının kıyısından geçerken rengarenk dumanlar görürsünüz. Yazın ve kışın boğuk hava ile karşılaşırsınız. O hava sizi boğar. Yaşayamazsınız. 1980'li yıllara kadar bizim yaşam alanlarımızda bağcılık yapmak çok meşhurdu. Salkım salkım üzümler daha sonra hepsi yok oldu. Sanayi devriminden sonra bu kontrolsüz sanayileşme ve kentleşme ile yaşam alanlarını daraltmışız, canlılar için yaşanacak alan bırakmamışız. 2050'ye kadar nitelikli enerjimizi ve yaşam alanlarımı yaratmalıyız.” dedi.

Hasan Mutlu Başkanın İmara açılan alanlar, doğal afetler ve ormanlar yangınlarıyla kaybettiğimiz çok alanlar olduğunu belirttiği konuşmasında İstanbul Enerji A. Ş. Genel Müdürü Dr. Yüksel Yalçın’ın “1 ulaşım aracının saldığı sera gazının yok edilmesi için 176 ağaç dikilmesi gerektiğini” sözüne dikkat çekerek İstanbul’da 6 Milyon araç ve 16 milyon nüfus dikkate alarak yapmış olduğu hesaba göre; “O zaman diyoruz ki sadece bir arabanın yarattığı salınımı yok etmek için kişi başına 66 ağaç dikmek gerekiyor (Ağaçlar atmosferdeki Karbondioksidi gazını alarak karbon molekülü ile kendini geliştirirken ihtiyacımız olan oksijeni serbest bırakmakta). Kitaplarda okumuşsunuzdur; insanoğlu hayatının yarısını para kazanmakla geçirirken kalan yarısını da kazandığı parayı sağlığına harcamakla geçirir. Çocuklarımıza ve torunlarımıza bırakacağımız en büyük miras para pul değildir. Onlara vereceğimiz eğitim ve yaşanabilir yaşayabildikleri bir ortamdır.” diyerek çalışmanın öneminin altını çizdiler.

İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Prof.Dr. Ayşen Erdinçler yaptığı konuşmada; sera gazı salınımlarının %63-64’ün Enerji Sektöründen, %27-28’inin Ulaşım Sektöründen %8-9’un ise Atık sektöründen kaynaklanmakta olduğunu, İstanbul için hazırlamış oldukları SECAP eylem planının raflarda kalan bir çalışma olarak kalmaması için belirlemiş oldukları hedeflerin ve sürecin takibi için yazılım sistemi sağlanarak hedeflere yönelik ilerlemenin değerlendirilmesinin yapılacağını, dünyada 100 şehirden biri olmak için çok iddalı bir hedef koyarak SECAP çalışmalarında koymuş oldukları hedefleri 2030 yılına kadar bitirmeyi ön gördüklerini ve hazırlamış oldukları “Yeşil Şehirler Eylem planı” ile İstanbul’un Pilot Şehir seçildiğini de belirttiler.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentsel iklim ve enerji girişimi olan Küresel Belediye Başkanları İklim ve Enerji Sözleşmesi (Global Covenant of Mayors for Climate and Energy) üyeliği kapsamında “Enerji Dönüşümü için AB Batı Balkanlar ve Türkiye’de Belediye Başkanları Sözleşmesi (EU4 Energy Transition Convenant of Mayors in the Western Balkans and Türkiye) Projesi” ile İstanbul’un Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planını (SECAP) hazırlamak üzere teknik destek alarak İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı koordinatörlüğünde ve Enerji Yönetimi ve Aydınlatma Müdürlüğü işbirliği ile yürütülen çalışmada İstanbul Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP) hazırlanmış ve 27 Kasım 2023 tarihinde Lasmanı yapıldığı toplantıya da katılmıştım. İBB, sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 2019 seviyelerine göre %40 oranında azaltmayı ve 2050 yılı için karbon nötr ve dirençli şehir olması hedefi kabul ve taahhüt etmiş ve  SECAP’ın belirlenen hedefe ulaşmak için faaliyetleri ve önlemleri tanımlamış olduğu, iklim değişikliği ile mücadelede ana hedef sektörler olan binalar, ekipman/tesisler, kentsel ulaşım ve atık üzerine odaklandığı çalışmalarındaki hedefleri ortaya konulmuştu.

https://cevre.ibb.istanbul/wp-content/uploads/2024/03/SECAP-TR-1.pdf

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, C40 Şehirler İklim Liderliği Grubu’na Türkiye’den üye olan ilk ve tek belediye olarak hazırladığı SECAP'ların 3 temel hedefi bulunmakta;

  1. Azaltma (bölgede düşük karbona geçişin hızlandırılması), yenilenebilir enerji kullanımı ve enerji verimliliği önlemleri ile 2030 yılına kadar CO2 emisyonlarının en az %40 azaltılması.
  2. Uyum (iklim değişikliğinin kaçınılmaz etkilerine karşı uyum kapasitesinin artırılması), küresel ısınmanın getireceği değişime karşı hazırlıklı olunması ve dirençli bir yapı oluşturulması.
  3. Sürdürülebilir Enerji (enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji), güvenilir ve uygun fiyatlı enerjiye erişim için bölgedeki diğer yönetimlerle işbirliğini geliştirmek.

İBB'nin kontrolündeki iştirakler ve bağlı kuruluşların yapacağı çalışmalarla sağlayacağı faydaları; azaltılmış enerji tüketimi ve karbon emisyonları, enerji tasarruflu ulaşım, daha düşük maliyetler, geliştirilmiş yaşam kalitesi, bölgesel yenilenebilir enerji olarak sıralanmaktadırlar. Yapılan çalışmalardaki hedefleri bir an önce tamamlamak içinde üstün gayret göstermektedirler.

Dr. Yüksel Yalçın yapmış olduğu konuşmada İstanbul Enerji A.Ş.’nin yapmış olduğu faaliyetler hakkında bilgi verdikten sonra İklim Değişikliği dünya genelinde Gıda, Su ve Enerji krizlerini de beraberinde getirdiğini vurgulayarak enerji verimliğinin yanı sıra çatıların üstlerine ve yüksek binaların yan duvarlarına güneş enerji sistemlerinin kurulmasının yaygınlaştırılması için Kamu Yönetiminin yanı sıra Yerel Yönetimlerin, Kent Konseylerinin, Muhtarların, Sivil Toplum Kuruluşlarının, Sanayicilerin, Üniversiteleri ve Akademisyenlerin hep birlikte bu mücadelede yer almaları gerektiğini belirterek; enerji tasarrufunu teşvik eden uygulamalar, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve çevresel farkındalık oluşturmayı, İlçenin mevcut enerji altyapısı gözden geçirilerek modernize edilecek projeler geliştirmek, yenilikçi çözümlerle Enerji Verimliliğinin Artırılması, Yenilenebilir Enerji kullanımı yaygınlaştırılması, Karbon Salınımının Azaltılması ve Bölgeyi çevresel risklere karşı dirençli hale getiren çözümler uygulanarak İklim Değişikliğiyle Mücadelenin geliştirilmesi hedeflenmektedir. SECAP projeleriyle bölgenin çevresel etkilerinin azaltılması sağlanırken aynı zamanda toplumsal katılımı artırmaya yönelik çalışmalar da yürütüleceğini ve İlçenin enerji dönüşümünde elde edilecek kazanımlar, sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda İstanbul’un gelişimine de katkı sunacağını belirttiler.

İstanbul Enerji A.Ş., İstanbul’da Bayrampaşa dahil 19 ilçe, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Ardahan İlleri ile birlikte Türkiye’nin dört bir yanına “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planları (SECAP)” hazırlayarak gerçekleştirdiği çalışmalar; ülkemizin geleceğine önemli bir katkı sağlayarak sürdürülebilir ve çevre dostu enerji çözümler sunacaktır. Şehirlerin daha dayanıklı ve iklim değişikliklerine karşı hazırlıklı hale gelmelerine katkıda bulunacaktır. Bu kapsamda sürdürülebilir kalkınmaya yönelik önemli bir örnek oluşturmayı ve çevre dostu enerji çözümleriyle hem yerel hem de küresel ölçekte fark yaratmayı hedefleyerek yeşil dönüşüm ile daha yaşanabilir bir geleceğin inşası için önemli bir adımlar atmaktadır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ile mücadelede önemli çalışmalara imza atarak enerji ithalatına ödediğimiz milyarlarca doların ülkemizde kalmasına, sağlıklı bir çevre yaratmanın yanı sıra Gıda, Su ve Enerjiye daha ucuz erişmemize, yeni iş alanlarının açılmasına ve ülke kalkınmasına da olanak sağlamaktadır.

Bilgin Akbal

Elektrik Yük.Müh.

YORUM EKLEYİN

X

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadış, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşaılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her trlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen ziyaretçilere aittir.

X

Habere hi yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

GÜNÜN MANŞETLERİ

FOTO GALERİ